Новини

Представяне на изложбата „140 години Българска дипломатическа служба“ в Мексико

11/03/2020

На 7 март по време на тържественото отбелязване на националния празник с българската общност в Мексико Сити беше представена документалната изложба „140 години Българска дипломатическа служба“.

Жителите и гостите на Мексико Сити имаха възможността да разгледат документалната изложба, чиито информационни табла са експонирани на оградата на българската мисия, която се намира на една от основните улици в столицата – бул. „Реформа“.

Изложбата разказва за 140-годишната история на българската дипломатическа служба, която започва с назначаването на трима дипломатически представители. Според разпоредбите на Берлинския договор Княжеството изгражда своята външнополитическа структура само в съседните страни и така са назначени първите дипломати в Цариград, Букурещ и Белград. Днес дипломатически представителства страната има в почти сто страни в света, постоянни представителства в големи международни организации, член е на Европейския съюз и НАТО, партньор е в ключови за регионалната стабилност форуми. Консулските служби на страната са ангажирани със защита на интересите на българските граждани навсякъде по света. Легализационната дейност осигурява мобилността на всеки български гражданин. Във всеки международен договор, който гарантира сигурност и икономически просперитет на България са вградени усилията на днешната дипломация.

Експозицията е създадена по случай юбилея в сътрудничество с Държавна Агенция „Архиви“, Пресфото – Българска телеграфна агенция и с участието на Държавния културен институт към МВнР.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook