Новини

Представяне на изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България"

31/01/2019

На 30 януари т.г. Българското посолство в Хавана организира вечер, посветена на 76-та годишнина от спасяването на българските евреи. Събитието се организира и във връзка с Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.

В Еврейско-сефарадския център в кубинската столица е показана изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България 1940-1944“. Авторката на експозицията доц. д-р Албена Танева от Софийския университет представи исторически и социологически поглед към този драматичен и героичен епизод от българската история, а Виктория Атанасова – свидетел на събитията, разказа личните си преживявания. Двете отговориха на многобройни въпроси от публиката. Темата на събитието предизвика жив интерес сред присъстващите, още повече, че тя става достояние на кубинската общественост за първи път. Вечерта завърши с изпълнение на кларинетно дуо от кубинското Национално музикално училище.

Сред публиката бяха представители на кубинските институции, дипломатическия корпус, академичните и културни среди, българската общност, учители и ученици от Международното и Испанското училища в Хавана и от Националното музикално училище.

Събитието е осъществено по международния план на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС-2018 г. и с подкрепата на Министерството на културата на Република Куба и на Еврейско-сефарадския център на Куба.

 

Интервю на  Албена Танева в Дарик радио

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook