Новини

Представяне на изложбата „Българските паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО” в Кападокия

19/10/2018

На 13 октомври т.г., извънредният и пълномощен посланик на Р България в Р Турция г-жа Надежда Нейнски, откри изложбата „Българските паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО” – фотографии на Александър Нишков.

Почетен гост от българска страна беше заместник-министърът на културата на Република България г-жа Амелия Гешева, която поднесе приветствие. Събитието се състоя в едно от най-емблематичните места в Кападокия, Крепостта на Учхисар, в присъствието на кмета на града, заместник-областния управител, културни дейци, много туристи, включително туристическa групa от България. Сред официалните гости бяха президентът и членовете на Борда на директорите на Асоциацията на турските износители – сдружение на големия бизнес, в коeто членуват фирми от всички сфери на турската икономика, включително туристическия бранш.

Посланик Нейнски представи изложбата, включваща художествени фотографии на най-значимите български културни обекти: Рилския манастир, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Тракийската гробница в Свещари, Скалните църкви в Иваново.

С организирането на изложбата, посолството привлича вниманието на хилядите гости на Кападокия към България, акцентирайки върху профила ѝ на европейска дестинация за висок специализиран туризъм и редки образци на тракийското и средновековно християнско изкуство, център на православието. Посланик Нейнски отправи покана към присъстващите гости и туристи от цял свят да посетят България.

Представянето на изложбата на Държавния културен институт към МВнР „Българските паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО” е събитие на посолството на Р България в Централен Анадол. Посолството ще продължи сътрудничеството си с местните администрации в района, представяйки най-доброто от историята и културата на нашата страна.  

Експозицията беше изложена в Крепостта на Учхисар в периода 12-14 октомври 2018 г., където бе посетена от около 3000 души, туристически групи от Бразилия, Китай, Русия, Гърция. През празничния уикенд на 26-29 октомври (29 октомври е официален празник на Република Турция), те ще бъдат изложени в Подземния град в Каймаклъ – обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и сред петте най-посещавани туристически дестинации в Турция. Подземният град се посещава от около 5000 туристи на ден.

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал