Новини

Представяне на изложбата „Балканите – споделено наследство“ на остров Киш

12/09/2018

Посолство на Р България в Техеран, Ислямска република Иран

Международен изложбен център – Киш

04-11 септември 2018 г.

     В периода 04-11.09.2018 г. посолството на Р България в Техеран организира представяне в Международния изложбен център – Киш на изложбата „Балканите – споделено наследство” на изтъкнатия български фотограф Иво Хаджимишев.

     Експозицията беше открита в присъствието на посланик Христо Полендаков и представители на Организацията „Свободна зона Киш“, с чието съдействие се организира събитието. В словото си г-н Полендаков е заяви, че е за първи път на остров Киш, споделяйки убеждението си, че чрез тази изложба жителите и гостите на острова ще могат да се запознаят с древната история на България. Изтъкна също, че изложбата не се отнася само за България, а че представя една част от културата, архитектурата, историята и изкуството на един регион, който не само от гледна точка на географска близост, но и от гледна точка на цивилизация и исторически натрупвания, има много сходни черти с Иран. Отбелязвайки, че понятия, като „приятелство“, „мир“, „любов“ и „красота“, са категории, общоприети както в България, така и в Иран, посланик Полендаков заяви, че изложбата е опит да бъде показано, че можем да живеем в мир като съседи и да съхраняваме общото си културно наследство. Той е обърна внимание и на големия потенциал на Киш в областта на туризма, като от иранска страна в тази връзка е изразено желание за привличане на български туристи през зимния сезон.

 

    „Балканите – споделено наследство“ е резултат от съвместната работа на Иво Хаджимишев, проф. Аксиния Джурова, Иван Маразов и Фондация "Хоризонт" - Наарден, Холандия, която представя богатството от културни и исторически паметници на Балканите. Снимките са запечатали забележителности, археологически обекти и предмети на изкуството от 11 балкански страни, сред които и България. Обхванатият исторически период се простира от Античността до Късното средновековие.

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФИНАЛИСТИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПЛАКАТИ ГОСТУВАТ В ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

В рамките на инициативите по повод 65 години членство на България в ООН и 75 години от създаването на организацията,  Държавният културен институт ще бъде домакин на изложба - финалисти от националния конкурс за плакат „Костадин Отонов“ в галерия „Мисията“. Първата изложба с избрани плакати от третия... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал