Новини

Представяне на изложбата "България и Япония, наследството на цивилизациите" по повод Нощта на музеите

Домакин на събитието е Регионалният исторически музей - Русе

12/11/2020

„България, Япония и наследството на цивилизациите“, изложба в Русенския музей за Нощта на музеите.

Експозицията е посветена на три отминали, но важни годишнини на двустранните дипломатически  отношения между България и Япония - 80 г. от установяване на дипломатическите отношения, 60 г. от тяхното възстановяване и 110 г. от началото на официалните контакти.

Наследството на цивилизациите в двете страни върви по различни пътища, но взаимното опознаване е принос към разкриването на хода на човешката цивилизация, на общите усилия за опазването на уникалното наследство на древните цивилизации. Изложбата представя най-силните общи преживявания във взаимното опознаване и оценяване на наследството на България в Япония, както и обратното - първите послания,  достигнали България от отдалеченото от нас начало на развитието на не по-малко неповторимото археологическо наследство на Япония. Експозицията включва общите научни изследвания на ключови за разбирането на хода на човешката цивилизация обекти, на забележителната  японска техническа помощ за хуманитарните изследвания, за присъствието на японските доброволци „подарили мечтите си за бъдещето на България“.  Тази изложба е посветена на миналото и настоящето, но и на бъдещето на все по-тясното сближаване на двата народа, основано на общия интерес  към наследството на цивилизациите, на тревожните и на оптимистични прозрения за новия век.

Автор на постерния разказ е известният наш траколог проф. Диана Гергова, дизайнери на експозицията са проф. д-р Борис Сергинов и гл. ас. д-р Биляна Калоянова (НБУ).

Изложбата се реализира със съдействието на Посолството на Япония в България, Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Министерството на културата, Националния археологически институт с музей към БАН и Нов Български университет.

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ гостува в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал