ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Празнична изложба „Сто години българска живопис“ в галерия „Мисията“

14/12/2021

В навечерието на наближаващите светли празници имаме откриваме изложба „Сто години българска живопис“ (1920-2021 г.), която може да бъде посетена в работно време, от 22 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г., в галерия "Мисията“.

Произведенията са от фонда на нашите партньори от Фондация „Елена и Иван Дуйчеви" и Център за Славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Поводът е заедно да отбележим един важен юбилей - 35 години от създаването на Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

Изложбата, курирана от проф. Аксиния Джурова, представя творби на български художници, създадени в рамките на почти едно столетие. Целта на тази малка, но представителна сбирка от маслена живопис е да илюстрира приемствеността между няколко генерации художници, посветили свои произведения както на православната ни култура, така и на различни аспекти на българската духовност – азбука, книжовност. Те разкриват профила на звеното, видян през очите на едни от най-изтъкнатите български живописци. Същевременно част от творбите разкриват търсенията на модерния човек, опитите му да прехвърли мостове между минало и настояще.

Показаните 17 творби (Златьо Бояджиев, Георги Рубев, Ради Неделчев, Милка Пейкова, Свилен Блажев, Светлин Русев, Станислав Памукчиев и др.) са част от колекциите на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“, формирани от даренията на художниците при откриването на Центъра, за неговата 10-та, 20-та и 25-та годишнина. Днес колекциите наброяват над 200 творби от над 100 творци. Въпреки ограничения брой произведения, включени в изложбата, на публиката се предлага широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство за период от сто години. Отразена е динамиката на художествения живот особено през последните десетилетия на ХХ в., а чрез портретите от началото на ХХ в. се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

Изложбата е резултат от дългогодишното ползотворно сътрудничество между Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Държавния културен институт към МВнР, в рамките на което бяха изготвени 6 постерни изложби, предоставени на българските мисии по цял свят, последната от които вие имахте възможността да откриете през август, т.г..

Чрез това културно събитие бихме искали заедно да пожелаем на всички ценители на българското изкуство светли Рождественски празници и щастлива нова 2022 година.

Събитието се провежда при спазване на действащите противоепидемиологични мерки.

Предстоящо

Изложба „Следи от съвременното турско изкуство“ в галерия
Изложба „Следи от съвременното турско изкуство “ Галерия „Мисията“ , София 1-10 февруари 2023 г. Откриване:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал