ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Поглед към спомените в живописната изложба на Мариета Конова

16/10/2020

На 15 октомври 2020 г. в галерия „Мисията“ беше открита живописна изложба на утвърдената съвременна българска художничка, доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново – Мариета Конова.

Експозицията с поетичното заглавие „Вчера“, която е вдъхновена от песента „Yesterday“ на „Бийтълс“ от 1965 г., обявена за най-добрата песен в историята на човечеството, представлява хронологични записки на поредица от срещи, пътувания, места, които авторът наблюдава и запечатва в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта.

На вернисажа, който се състоя при спазване на всички противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция, присъстваха изкуствоведи, дипломати, художници и ценители на изкуството, сред които скулпторът Иван Русев и българската художничка, живееща в Берлин, Антония Дуенде, преподоватали от НХА - проф. Валентин Лилов, проф. д-р Олег Гочев, проф. Сашо Рангелов, доц. д-р Димитър Добревски, доц. Емил Бачийски, доц. Роберт Цанев, от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново колеги и преподаватели на художничката, от катедра "Дизайн" на Техническия университет в София, от Център "Дуйчев" г-жа Светла Граданска и мн. др.

В своето приветствие директорът на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева отбеляза, че събитието е част от многобройните в програмата за отбелязването на 15-годишнината от създаването на института, а известната българска художничка Надежда Кутева представи творчеството на г-жа Конова. „Стилистиката напомня донякъде металното плетиво от архитектурата на Сецесиона, напомня и декоративната прецизност от миниатюрите на Николай Райнов. Уедрявайки формите и мазките, Мариета постига нещо ново – една съвременна сетивност с добре организирани контрасти, хармонично запълнени плоскости и звучене на цвета, което вече е кавалетно. Сюжетите са четливи, движението, ритъма, съдържанието на външния свят – изнесени на една нова, поетична висота. Прелъстителните образи на Сецесиона, изобилието на форми и цвят, съпоставката образ – пророда, веднъж излезли от витражите и литографиите на 20-те години (на XX век), биват транспонирани в нови форми. Излизайки извън догмите и правилата на „онова време“, М. Конова навлиза в естетиката на една нова, изцяло съвременна живопис.“ – каза г-жа Кутева.

Изложбата може да бъде посетена в галерия „Мисията“ до 30 октомври, пон-пет, 10:00-17:00 ч.

Ключови думи

изложби 2020 , живопис

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал