Новини

Откриване на изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ в Босна и Херцеговина

11/11/2022

На 14 ноември от 12:00 ч. в сградата нa художествената галерия, намираща се в сградата на кметството на Дистрикт Бръчко, ще бъде официално открита изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“. Събитието е организирано по инициатива на посолството на Република България в Босна и Херцеговина, Национален дарителски фонд „13 Века България“ и с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България.

 Изложбата ще остане отворена за публика до 14 декември 2022 г.

Творбите, част от изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“, са създадени от участници в Четвъртия международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО. Тя включва общо 30 графики и фотографии от 25 преподаватели и студенти от Националната художествена академия в София, от Солунския университет „Аристотел“ - Гърция, Националния университет по изкуствата в Букурещ - Румъния и Университета по изкуствата в Белград, Сърбия.

Създадените специално за „Река на толерантността“ творби са дарени от авторите на НДФ „13 века България“ и са публикувани в специален двуезичен каталог, посветен на четвъртото издание на младежкия арт фестивал.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал