ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложбата „Процепи в очевидното“ в галерия "Мисията"

13/02/2020

       Самостоятелната изложба „Процепи в очевидното“ на голермия български график Иван Нинов събра много почитатели в галерия „Мисията“ - изкуствоведи, художници, галеристи, дипломати, медии, а събитието е част от програмата на Държавния културен институт по повод 15 години от създаването му като структура за културна дипломация.

      Проф. Чавдар Попов откри изложбата с изключително експозе, представящо концентрирано творчеството и спецификите на големия български график, който в тази изложба показва работи от последния зрял период, както и нови, непоказвани и силно въздействащи графики и литографии, в които например „черното е различно черно, то е както много плътно, така в други случаи с много нюанси, изразено със силно въздейсващи форми, архитектура, движения и баланс.“ (проф. Чавдар Попов).

      Иван Нинов е едно от големите български имена в областта на графичното изкуство. Той работи предимно в сферата на графиката – суха игла, литография и фотолитография, но и в областта на илюстрацията, рисунката и живописта. В творчеството на Иван Нинов се преплитат абстрактни и фигурални форми, които препращат към една по-чувствителна и възвишена реалност. Изчистените композиции, които могат да бъдат видени в неговите литографии, се базират предимно на природни форми и елементи. Те конфронтират публиката с триизмерна плътност, която се движи едновременно в сферите на реалното и въображаемото, а натюрмортите и портретите му са свидетелство за неговия опитен талант и творческа зрялост.

      Изложбата „Процепи в очевидното“ представя избрани творби на автора, създадени между 2008 г. и 2019 г., а мисията ѝ е да предложи една необременена гледна точка към скритите ъгли на неговия художествен свят, извън познатите рамки на очевидната реалност. „По-скоро целта ми е да пробивам видимото, да видя скритото и да го извадя нарисувано.“ - споделя с типичната си скромност големия график.

     БИОГРАФИЯ:

     Иван Нинов завършва Художествената гимназия в София през 1969 г.

     От 1970 г. участва в редица колективни и самостоятелни изложби в страната, както и в представителни изложби на българска графика в чужбина: САЩ, Франция, Норвегия, Германия, Италия, Аржентина и много други. През дългогодишната си кариера взима активно участие в множество, международни биеналета и триеналета на графиката по света и бива удостоен с престижни награди, сред които: Сребърна суха игла – плакет, Международно биенале на графиката – суха игла, Ужице, Югославия (2001), Златен медал на Международната изложба на графиката, Стокхолм, Швеция (1997), Първа награда за графика – Есенен салон, София, България (1993), Награда за графика на Римската академия за чуждестранно изкуство, Рим, Италия (1980). Негови творби са част от колекциите на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Конгресната библиотека на САЩ – Вашингтон, Колекцията на Лудвиг – Кьолн и други значими колекции в България и по света. Живее и работи в София.

     Изложбата е до 12 март 2020 в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook