Новини

Откриване на изложбата „Древни послания“ и стартиране на инициативата „Арт сауна“ на ДП Хелзинки

17/10/2018

На 15 октомври 2018 г. в сградата на ДП Хелзинки бе открита изложбата „Древни послания“ на българските творци Даниела и Тодор Тодорови. Използвайки езика на хартията, бронза и дигиталните образи по алегоричен начин „Древни послания“ представя мистериите на древните траки, прабългарския календар, богомилите, глаголическата и кирилската азбука. Публиката преоткрива България като страна на древни цивилизации, представяща отлични възможности за културен туризъм. Преди Хелзинки „Древни послания“ е била показана в Бразилия и Япония.

Изложбата е първата от серия прояви, които ДП Хелзинки е концептуализирала под названието „Арт сауна“. Старият, неизползван басейн в посолството и прилежащата му сауна са превърнати в провокативно пространство за излагане на иновативни артистични проекти. „Арт сауна“ е в открит и търсен диалог със сауната – един от ключовите символи на Финландия. Чрез таргетиране на формиращи обществено мнение аудитории, предимно сред културния и арт елита, академичните и интелектуалните среди и медиите той цели да изгради и затвърди позитивния образ на България в тази северна страна.

Откриването показа, че очакванията са били напълно основателни, защото изложбата мина при небивал успех и огромен интерес. Сред посетителите имаше представители на местния политически и културен елит, художници, журналисти, дипломати, членове на дружеството за приятелство и българи, живеещи във Финландия. Специален гост на събитието беше митрополитът на Хелзинки Амбросиус.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook