Новини

Откриване на изложбата „Древни послания“ и стартиране на инициативата „Арт сауна“ на ДП Хелзинки

17/10/2018

На 15 октомври 2018 г. в сградата на ДП Хелзинки бе открита изложбата „Древни послания“ на българските творци Даниела и Тодор Тодорови. Използвайки езика на хартията, бронза и дигиталните образи по алегоричен начин „Древни послания“ представя мистериите на древните траки, прабългарския календар, богомилите, глаголическата и кирилската азбука. Публиката преоткрива България като страна на древни цивилизации, представяща отлични възможности за културен туризъм. Преди Хелзинки „Древни послания“ е била показана в Бразилия и Япония.

Изложбата е първата от серия прояви, които ДП Хелзинки е концептуализирала под названието „Арт сауна“. Старият, неизползван басейн в посолството и прилежащата му сауна са превърнати в провокативно пространство за излагане на иновативни артистични проекти. „Арт сауна“ е в открит и търсен диалог със сауната – един от ключовите символи на Финландия. Чрез таргетиране на формиращи обществено мнение аудитории, предимно сред културния и арт елита, академичните и интелектуалните среди и медиите той цели да изгради и затвърди позитивния образ на България в тази северна страна.

Откриването показа, че очакванията са били напълно основателни, защото изложбата мина при небивал успех и огромен интерес. Сред посетителите имаше представители на местния политически и културен елит, художници, журналисти, дипломати, членове на дружеството за приятелство и българи, живеещи във Финландия. Специален гост на събитието беше митрополитът на Хелзинки Амбросиус.

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал