Новини

Откриване на изложбата „Дипломация и изкуство II“ по повод Деня на българската дипломатическа служба в Музея на литературата и театралното изкуство в Сараево

20/07/2022

На 19.07.2022 г. по повод Деня на българската дипломатическа служба в Музея на литературата и театралното изкуство в Сараево беше открита изложбата „Дипломация и изкуство II“ с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи и домакините от музея в Сараево. Събитието беше посветено и на 30- годишнината от признаването от страна на България на независимостта на Босна и Херцеговина. 

На официалното събитие присъстваха г-н Самир Карич, съветник по външнополитическите въпроси на министър Бисера Туркович, бившият член на Председателството на Босна и Херцеговина Иве Мире-Йовича, кметът на град Киселяк Младен Мишурич-Рамляк, политическият съветник на командира на ЕУФОР, старши националният представител на България в мисията на ЕУФОР „Алтея“ Иван Иванов и български военнослужещи, директорът на зимния фестивал в Сараево и председател на мирния център Ибрахим Спасич, директорът на историческия музей Елма Хасанбегович, представители на дипломатическия корпус и редица приятели на България.

В обръщението си към гостите г-жа Михнета Авдич, уредник на музея на литературата и театралното изкуство, заяви, че съществува дългогодишно сътрудничество с посолството на България в Сараево. Тя сподели също така, че е изключително щастлива от факта, че  има честта да открие тази изключителна изложба на български художници, която е част от фонда на Министерството на външните работи на Република България. Подчертано беше, че със съдействието на посолството ще бъде представена и изложба за босненския писател Исак Самоковлия в музея в гр. Самоков, откъдето произхожда неговият род.

От своя страна посланик Валери Йотов заяви в изказването си, че изкуството и културната дипломация са свързващ мост между народите и страните за развитието на дипломатическите и политически отношения между тях, както и че дипломацията е също изкуство – изкуството на възможния компромис. Той посочи, че Посолството на България в Сараево отделя голямо внимание в дейността си за това да популяризира и запознава обществеността на Босна и Херцеговина чрез културни събития с българската история, изкуство и принос в европейската цивилизация, както и с историческата и културната близост между двата народа.

Директорът на Държания културен институт г-жа Снежана Йовева сподели с гостите, че изложбата „Дипломация и изкуство II“ е представителен проект от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи и екипът от Държавния културен институт към Министъра на външните работи селектира произведения, които показват ролята на изкуствата в дипломация през годините, както и че изложбата е богата на теми, цветове и стил. Г-жа Йовева заяви, че за нея е чест, че след успеха на експозицията в Цетине, Черна Гора, изложбата гостува в Сараево по покана на Музея за литература и театрално изкуство и Българското посолство в Босна и Херцеговина.

Официалното откриване на изложбата беше придружено от кратък коктейл с дегустация на  български вина и напитки. 

Изложбата в Музея на литературата и театралното изкуство в Босна и Херцеговина в Сараево ще бъде отворена за посетители до 29 юли, включително.

Предстоящо

БЪЛГАРО-ШВЕЙЦАРСКА ИЗЛОЖБА „ВИДИМО & НЕВИДИМО“
Галерия „Мисията“, гр. София: 14 юли – 12 август 2022 Откриване: 14 юли 2022, 18 часа    „Видимо & Невидимо“ е...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал