Новини

Откриване на изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите“ в НБУ

05/11/2019

На 6 ноември в 16:00 часа в Нов български университет ще бъде открита изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите“. Експозицията е посветена на три важни годишнин на двустранните и дипломатически  отношения между България и Япония - 80 г. от установяване на дипломатическите отношения, 60 г. от тяхното възстановяване и 110 г. от началото на официалните контакти.. Наследството на цивилизациите в двете страни върви по различни пътища, но взаимното опознаване е принос към разкриването на хода на човешката цивилизация, на общите усилия за опазването на уникалното наследство на най-древните цивилизации. Изложбата представя най-силните общи преживявания във взаимното опознаване и оценяване на наследството на България в Япония, както и обратното - първите послания,  достигнали България от хилядолетно отдалеченото от нас начало на развитието на не по-малко неповторимото археологическо наследство на Япония. Експозицията е посветена на показваните изложби, общите научни изследвания на ключови за разбирането на хода на човешката цивилизация обекти, на забележителната  японска техническа помощ за хуманитарните изследвания, за присъствието на японските доброволци „подарили мечтите си на бъдещето на България“.  Тази изложба е посветена на миналото и настоящето, но и на бъдещето на все по-тясното сближаване на двата народа, основано на общия интерес  към наследството на цивилизациите и тяхното бъдеще, на тревожните и на оптимистични прозрения за новия век.

Автор на постерния разказ е известният наш траколог проф. Диана Гергова, дизайнери на експозицията са проф. д-р Борис Сергинов и гл. ас. д-р Биляна Калоянова /НБУ/.

В периода 16 – 23 октомври 2019 изложбата беше представена в Националния археологически музей към БАН, след гостуването си в Нов български университет ще отпътува за Япония.

Изложбата ще бъде официално открита от проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на НБУ, проф. Диана Гергова, Мисаки Нишимура, културно аташе на посолството на Япония в България, Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, доц. д-р Васил Гарнизов, член на Настоятелството на НБУ.

Изложбата се реализира със съдействието на Посолството на Япония в България, Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Министерството на културата, Националния археологически институт с музей и НБУ.

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ В НОВА ИЗЛОЖБА

България и Япония отбелязаха отличните си двустранни отношения с фотоизложба, инициирана от авторите на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал