Новини

Откриване на изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите“ в НБУ

05/11/2019

На 6 ноември в 16:00 часа в Нов български университет ще бъде открита изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите“. Експозицията е посветена на три важни годишнин на двустранните и дипломатически  отношения между България и Япония - 80 г. от установяване на дипломатическите отношения, 60 г. от тяхното възстановяване и 110 г. от началото на официалните контакти.. Наследството на цивилизациите в двете страни върви по различни пътища, но взаимното опознаване е принос към разкриването на хода на човешката цивилизация, на общите усилия за опазването на уникалното наследство на най-древните цивилизации. Изложбата представя най-силните общи преживявания във взаимното опознаване и оценяване на наследството на България в Япония, както и обратното - първите послания,  достигнали България от хилядолетно отдалеченото от нас начало на развитието на не по-малко неповторимото археологическо наследство на Япония. Експозицията е посветена на показваните изложби, общите научни изследвания на ключови за разбирането на хода на човешката цивилизация обекти, на забележителната  японска техническа помощ за хуманитарните изследвания, за присъствието на японските доброволци „подарили мечтите си на бъдещето на България“.  Тази изложба е посветена на миналото и настоящето, но и на бъдещето на все по-тясното сближаване на двата народа, основано на общия интерес  към наследството на цивилизациите и тяхното бъдеще, на тревожните и на оптимистични прозрения за новия век.

Автор на постерния разказ е известният наш траколог проф. Диана Гергова, дизайнери на експозицията са проф. д-р Борис Сергинов и гл. ас. д-р Биляна Калоянова /НБУ/.

В периода 16 – 23 октомври 2019 изложбата беше представена в Националния археологически музей към БАН, след гостуването си в Нов български университет ще отпътува за Япония.

Изложбата ще бъде официално открита от проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на НБУ, проф. Диана Гергова, Мисаки Нишимура, културно аташе на посолството на Япония в България, Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, доц. д-р Васил Гарнизов, член на Настоятелството на НБУ.

Изложбата се реализира със съдействието на Посолството на Япония в България, Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Министерството на културата, Националния археологически институт с музей и НБУ.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook