Новини

Откриване на изложбата „Азбука и история“ в Подгорица

29/05/2019

На 29.05.2019 г. в Информационния център на ЕС Подгорица, Черна гора, по повод Деня на славянската писменост, българската просвета и култура, беше открита изложбата „Азбука и история“ с автор проф. Вася Велинова и консултанти проф. Аксиния Джурова и проф. Казимир Попконстантинов. В приветственото си слово на откриването посланик Меглена Плугчиева поздрави присъстващите с празника, припомняйки за делото на светите братя Кирил и Методий и посочи, че от датата на присъединяването на България в ЕС кирилицата е третата официална азбука на Съюза заедно с латинската и гръцката.

Изложбата „Азбука и история“, която е част от проекта „Пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт към МВнР, беше представена в столицата на Черна гора и със съдействието на Института.

Специален гост на изложбата бе министърът на културата на Черна гора Александър Богданович, който в своето изказване подчерта, че датата, на която празнуваме началото на голямата просветителска мисия на Кирил и Методий, е наш общ празник, потвърждаващ близостта и историческата връзка между нашите две държави.

По време на церемонията за откриване на изложбата посланик Меглена Плугчиева направи дарение от български книги, предоставени на посолството по повод 150-годишнината от създаването на БАН, на Народната библиотека в Подгорица.

На откриването на изложбата присъстваха посланици и представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, представители на академичните среди, медии.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook