Новини

Откриване на изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Сърбия

09/08/2019

Документална изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Сърбия бе официално открита на 24 юли 2019 г. в историческия парк „Калемегдан” в сърцето на Белградската крепост. Събитието бе уважено от заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович и от министъра на вътрешните работи на България Младен Маринов, който бе на двудневно официално посещение в страната. Сред официалните гости бяха още посланици, сръбски политици, сръбският академичен и културен елит, представители на Българското национално малцинство в Сърбия.

Изложбата, която бе подготвена от Посолството в сътрудничество с Държавния културен институт към МВнР на България, Държавна Агенция „Архиви” и Архив на Сърбия, представлява 30 пана с исторически и архивни документи на България и Сърбия от установяването на дипломатическите отношения през 1879 година до ден днешен. Акцентът на изложбата е поставен върху представянето на богатата история на двустранните отношения, включително от последните години, с поглед към бъдещето и добросъседството между двата народа, както и на принадлежността на двете страни към общото европейско семейство и споделените европейски ценности.

Изказването на посланика на Република България в Белград г-н Радко Влайков /със съкращения/:

„Българи и сърби имаме хилядолетна история на Балканите. Заедно сме минали през периоди на възход, но и на чуждо владичество. Заедно нашите предци са се борили да съхранят националната идентичност и достойнство на нашите народи.

На фона на хилядолетията, които вече споменах, 140 години са само един епизод в историята. За България този период е белязан с много превратни събития и различни режими. За Сърбия той е белязан освен това и с различни форми на държавно управление. Именно поради тази динамика на обществено и държавно устройство, нашите отношения през тези 140 години са били сложни и са следвали кривата на световната история.  

През 100 от тези 140 години в Сърбия живее българско национално малцинство. Неговата съдба в миналото е най-яркото доказателство за уродливостта на тоталитарните режими от двете страни на границата.

Точно преди тридесет години ние, българите, направихме нашия окончателен цивилизационен избор в полза на демокрацията. През тези три десетилетия България се преобрази. Подготовката и членството ни в Европейския съюз промени и нас, гражданите. Българите станахме много по-толерантни, загърбихме предразсъдъците от миналото, а политиците се фокусираха върху изграждане на добри отношения с нашите съседи.

Последните две години дадоха най-ярки доказателства за този нов подход. Преди, по време и след Българското председателство на Съвета на Европейския съюз моята страна положи неимоверни усилия и допринесе Европейският съюз да даде ясна перспектива за бъдещо членство на Сърбия и другите държави от Западните Балкани.

Основен двигател на този процес от българска страна е министър-председателят Бойко Борисов. Няма форум на Европейския съюз, на който г-н Бойко Борисов да не поставя и да не обсъжда със своите европейски колеги перспективата пред Сърбия и другите страни от региона. Вярвам, че сръбската страна добре разбира и оценява този принос.

Днес политическите отношения между България и Сърбия са на най-високо равнище в 140-годишната история.

Има нещо символично, че организираме настоящата изложба именно на „Калемегдан”  в партньорство с общественото предприятие „Белградска крепост“.

Тук на това място през 1861 г. е основана Първата българска легия. Тук са били и българските и сръбски герои Васил Левски и Георги Сава Раковски. Те са ни завещали балканските народи да бъдем заедно. Ако днес бяха наши съвременници, те със сигурност щяха да са щастливи от подкрепата, която България дава за европейската перспектива на Сърбия.

Накрая позволете ми сърдечно да благодаря на заместник-председателя на правителството и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович и на министъра на вътрешните работи на България Младен Маринов за участието им в днешното събитие. Предстоящите разговори и очакваните резултати от тях са и най-ярко доказателство за много високото ниво на двустранните отношения”

От името на г-н Ивица Дачич, първи заместник-министър-председател и министър на външните работи на Република Сърбия, слово произнесе посланик Слободан Вукчевич, директор на дирекция „Съседни страни и ЮИЕ” в МВнР на Сърбия. Той заяви, че Сърбия уважава дълбоко приятелството между двете страни и отношенията с България са от изключително значение за Сърбия. Доказателство за това, по неговите думи, е фактът, че Сърбия открива именно в българската столица София, на 15 януари 1879 г., едно от първите си дипломатически представителства в чужбина. Той изтъкна, че днес отношенията между двете страни се характеризират с интензивен политически диалог и сътрудничество на най-високо ниво. Посланик Вукчевич изказа благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя й към Европейския съюз, изтъквайки приноса на България за връщането на темата за разширяването на Западните Балкани високо в дневния ред на ЕС. По неговите думи тези усилия на България задължават Сърбия да продължи с реформите по пътя към постигането на външнополитическата й цел, а именно членство в ЕС.

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал