Новини

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция

23/12/2020

През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

В края на юбилейната година за двете страни Държавният културен институт към МВнР, в партньорство с  платформата www.stefangechev.com, представя една малка част от българо-гръцките взаимоотношения - през разказа на професор Кирил Топалов (посланик в Атина и Ватикана, преподавател в Алма Матер, писател и сценарист) за  бележития поет,  драматург,  прозаик, преводач,  литературен критик и дипломат с принос в българо-гръцките отношения Стефан Гечев.

В интервюто на тема: „Важността на дипломатическите връзки за двете държави и общите корени на българо-гръцката дипломация“ професор Кирил Топалов споделя моменти от мандата си като посланик на България в Гърция в периода 1998-2002 г., както и опита си в задълбочаването на културните връзки между двете страни.

През 1935 Стефан Гечев заминава да следва старогръцка филология в Атинския университет. В периода от 1936 до 1942, Стефан Гечев работи в българската легация в Атина като писар по чужди езици, а по-късно като драгоман-преводач. В този период заедно с Клеон Пераскос превежда стихове на Елисавета Багряна и Атанас Далчев на гръцки език, публикувани в сп. „Неа естия“. По-късно превежда на български език гръцките поети Георгос Сеферис, Одисеас  Елитис, Константинос Кавафис, Арис Диктеос и запознава българския читател с тогава непознатата у нас гръцка поезия.  Съставител е на „Антология на новата гръцка поезия“. Т. 1 – 2 (1960), „Съвременна кипърска поезия“ (1965), „Млада гръцка поезия“ (1976), „Гръцка поезия XX век“ (1978 и още много други.

Проф. Кирил Топалов е посланик на България в Атина в периода 1998 – 2002 г. Благодарение на десетилетните си широки връзки с атинския културен, научен и политически елит той допринася за изграждането на атмосфера на доверие в осъществяването на редица важни българо-гръцки взаимодействия.

Предстоящо

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“
На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“

На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще бъдат представени заедно с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.  Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ от няколко години чрез... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал