Новини

Организиране на изложба „Светлината на буквите“ и тържествено честване по случай Деня на народните будители в Голямо Торонто

08/11/2022

Генералното консулство на Република България в Торонто, заедно с Канадско-Българска Фондация за културно наследство и изкуство, организираха тържествено честване на Деня на народните будители. Събитието се проведе на 6-ти ноември в една от залите на българския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“, като присъстваха над 50 представители на българската общност в района на Голямо Торонто.

Генералното консулство представи изложбата „Светлината на буквите“. Това са 13 произведения, посветени на българската азбука по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя „Кирил и Методий“ и предоставени от Държавния културен институт със съдействието на посолството в Отава. Изложбата представя най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVIII век.

Освен изложбата, беше организиран арт базар с български сувенири и керамика на талантливите приложнички: Ваня Петрова от Торонто и Виолета Михайлова от Монреал.

Присъстващите имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на талантливите деца от Детско-юношеска Хорова група „Българче“, Детска танцова група „Златна Тракия“, както и на изключителното изпълнение на пиано от Симеон Шаламанов на „Есенна елегия“ на Панчо Владигеров.

След културната програма бе подготвен скромен коктейл за всички посетители с чаша вино и български гозби, предоставени от представители на българската общност в Голямо Торонто.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал