Новини

ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ДИРЕКТОРА НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ОТ СКОПИЕ ДИТА СТАРОВА – КЕРИМИ В СОФИЯ

09/10/2021

По покана на директора на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова и със съдействието на Българския културно-информационен център в Скопие в лицето на директора Антония Велева, Българското посолство в РС Македония, и в партньорството с Министерство на културата,  в София на първото си официално посещение между 5 и 7 октомври пристигна д-р Дита Старова-Керими, директор на Националната художествена галерия в Скопие и Ана Франговска, водещ изкуствовед и куратор на редица национални и международни изложби.

Посещението на делегацията от РС Македония е знаково и важно за обмяна на идеи и добри практики в областта на културния мениджмънт, управлението на художествени колекции и фондове, както и за планирането на съвместни събития по повод навършването на 30 години от официалното признаване на РС Македония за независима държава от страна на България. 

Делегацията бе приета от министъра на външните работи Светлан Стоев, като той изрази надежда, че това първо официално посещение ще постави началото на активна съвместна дейност, която ще спомогне „да вървим заедно по пистата на европейското сътрудничество“. 

„Има огромен неизползван потенциал помежду ни да работим заедно и да се опознаваме още повече, който се надявам да бъде реализиран буквално в следващите седмици и месеци“, заяви външният ни министър. Г-жа Керими изрази своето желание да градим културна политика заедно и благодарност да се срещне с представители на важни културни институции по време на гостуването си в София. По време на разговора с министър Стоев и директорите на ДКИ и КИЦ- Скопие бяха обсъдени възможностите за гостуване на представителна изложба в Република Северна Македония, както и на проекти на Националната галерия в Скопие в галерия „Мисията“. Сред областите на потенциално сътрудничество са и обучението в сферата на културния мениджмънт по българската официална помощ за развитие.

В рамките на официалната визита у  нас гостите от Скопие имаха наситена програма от срещи. Първа официална такава беше с  директора на Националната галерия „Квадрат 500“ Яра Бубнова и нейния екип, като бяха обсъдени възможни разменни изложби и обмен на добри практики в областта на рeставрацията. Директорът на НХГ сподели, че македонският модернизъм представлява интерес, защото не е експониран (достатъчно) пред българската публика.  Гостите от Скопие разгледаха модернизираните ателиета за реставрация и консервация, експозицията на Международното биенале на стъклото – 2021 и „Bohemiae rosa” - изложба от съвременно изкуство от Чехия, специален акцент имаше и ретроспективната изложба на Алцек Мишев, която ги респектира и възхити. 

Ползотворен работен разговор се състоя в галерия „Академия“ с доц. д-р Стефан Белишки, ръководител на катедра „Реставрация“ в Националната художествена академия и проф. Свилен Стефанов, който подготвя интересна изложба в Скопие през 2022 година. Като заместник-ректор по научната, художественотворческата, издателската и международната дейност  проф. Свилен Стефанов обсъди конкретни идеи за бъдещи съвместни проекти.

Срещата с изкуството на Кристо и Жан Клод развълнува Дита Керими и Ана Франговска в Софийска градска художествена галерия, където разгледаха изложбата, както и имаха ползотворна работна среща с директора Аделина Филева. Взаимодействие между СГХГ и Националната художествена галерия в Скопие съществува, последната гостуваща българска изложба през 2018 година е по повод Българското председателство на Съвета на ЕС, идеята сега е да продължава и да се надгражда. 

Музеят за съвременно изкуство – Софийският Арсенал посрещна гостите с модерна експозиция, като с куратора Надя Джакова и арт-мениджъра Мартина Стефанова от фондация „Дома арт“ се обсъдиха идеи за бъдещи проекти в областта на съвременното изкуство.

На специалната визита в Министерството на културата гостите бяха приети от началника на кабинета Борис Данаилов, който препотвърди намеренията да се активират контактите на професионално ниво и да продължат подобни посещения и от българска страна към Скопие, да се планират и реализират съвместни творчески проекти.

 

Предстоящо

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“
На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“

На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще бъдат представени заедно с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.  Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ от няколко години чрез... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал