Новини

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА С ДЕТСКО ИЗКУСТВО ОТ БИТОЛЯ

02/06/2022

На 1 юни в Министерството на външните работи се състоя откриването на детска изложба с международно участие под мотото: „От деца към деца по целия свят“. Държавният културен институт към министъра на външните работи в партньорство с  Генералното консулство на Република България в Битоля и Българския културно-информационен център в Скопие са домакини на изложбата, която е подбрана от екипа на  художествено ателие "Св. Кирил и Методий" - "Малък Битолски Монмартър" – гр. Битоля, РС Македония. На откриването присъстваха г-н Димитър Иванов, генерален консул на Р България в Битоля, г-жа Славица Панич, първи съветник по политическите въпроси в Посолството на Р Сърбия, г-н Люфтим Спахиу, министър-съветник в Посолството Република Северна Македония, г-жа Ивона Якушко-Дудка, заместник-посланик в Полското посолство в София, г-жа Антония Велева, директор на КИЦ-Скопие, дипломати от Посолството на Словашката република и др. 

Г-н Димитър Иванов сподели радостта си, че откриването се случва точно на 1 юни, ден на детето, и разказа малко за историята на детското ателие и неговата значимост за гр. Битоля. Г-н Славчо Неделковски от "Малък Битолски Монмартър" изрази благодарност за възможността част от колекцията на арт ателието, което има над 40-годишна история, да бъде представена в пространството на МВнР. Гостите бяха поздравени от директора на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева и г-жа Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие.

Изложбата представя творби от 14 страни, подбрани от изминалите 40 световни детски художествени пленери в Битоля, Охрид, Крушево и с. Вевчани. Произведенията на младите автори са резултат от успешно реализираните вече над 40 години международни детски пленери „Малък Битолски Монмартър” в Битоля в периода от 23 до 30 май. В тях са участвали и много талантливи български деца, чиито произведения могат да бъдат видени в експозицията до края на месец юли. Всички участници са наградени със златни медали или са част от колекциите в организацията. Представени са млади автори от Румъния, Китай, Малайзия, Тайланд, Турция, България, Украйна, Република Северна Македония, Сърбия, Словакия, Индия, Албания, Египет, Полша.

 

Предстоящо

БЪЛГАРО-ШВЕЙЦАРСКА ИЗЛОЖБА „ВИДИМО & НЕВИДИМО“
Галерия „Мисията“, гр. София: 14 юли – 12 август 2022 Откриване: 14 юли 2022, 18 часа    „Видимо & Невидимо“ е...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал