Новини

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“

29/10/2020

 

ноември 2020–април 2021

МВнР, фоайе, партерен етаж

 

Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от колекцията на НДФ „13 века България“ и гостува в Министерството на външните работи по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи по повод Деня на народните будители.

Инициативата е част от партньорските взаимоотношения между двете институции и цели да популяризира българското художествено наследство.

 

Изложбата „Хлябът“ представя 30 рисунки от цикъла „Нашият хляб насъщен“ на Атанас Качамаков (1889-1994), придружен от авторски текст със заглавие „Български фестивал на майката земя“.  Творбите са визуализиран разказ за бита и труда на българските селяни от началото на 20-ти век, за ритуалните етапи в процеса на създаването на хляба през различните годишни времена. Те са своеобразно продължение на романа „Добри“, издаден за първи път през 1934 г. в САЩ, написан по разкази на Атанас Качамаков за детството в родната му България, тъй като той емигрира през 20-те години на миналия век за САЩ. През 1935 г. романът печели златен медал „Джон Нюбери“ на Американската библиотечна асоциация за детско-юношеска литература.

Атанас Симов Качамаков (1889-1984) е роден в известното градинарско селище Лясковец. Учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а по-късно скулптура при проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София. Напуска България и заминава за Париж. През 1924 г. заедно със съпругата си Александра, също художничка, се установява в Ню Йорк. За мраморната си скулптура на индианка с дете е отличен на изложба, организирана в Ню Йорк през 1931 г.. След 1930 г. работи за популярни кинопродукции в Лос Анджелис, след това премества ателието си в Палм Спрингс, където твори до края на живота си. Осъществява самостоятелни изложби в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско. Негови произведения се намират в музеи и частни колекции в САЩ. В началото на 80-те години на ХХ в. се завръща в България. Показва свои творби в изложби в Националната галерия, София, и в Лясковец, които дарява чрез НДФ „13 века България“.

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ гостува в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал