Новини

Международна плакатна акция по повод 400 години от рождението на Молиер

14/01/2022

На 15 януари 2022 година се навършват 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. По този повод Международното триенале на сценичния плакат – София в партньорство с Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Френски институт България представят в онлайн формат проекта „Молиер без граници“, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията.

Колекцията обединява над 35 български и чуждестранни плакати. Някои от тях са създадени специално за конкретния проект, а други са част от богатия фонд на Триеналето. Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др.

В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори създадоха плакати и привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на съвсем млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който ще се разраства през цялата настояща година, включително и с плакати, предназначени за предстоящото през ноември т.г. Х. юбилейно Международно триенале на сценичния плакат – София. До тогава идеята на организаторите на акцията е - тя да продължи да обитава под различни форми дигиталната и реална среда, показвайки колко съвременни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. 

От 15 януари на YouTube каналите на Държавния културен институт и Международното триенале на сценичния плакат може да видите видеото към проекта: https://youtu.be/-K10zuvIQmo​. 

Предстоящо

Фотоизложбата „България и Япония - политика, дипломация, личности и събития” гостува в Министерството на външните работи
Фотоизложбата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития“ ще бъде експонирана в представителното...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Празнична изложба „Сто години българска живопис“ в галерия „Мисията“

В навечерието на наближаващите светли празници имаме откриваме изложба „Сто години българска живопис“ (1920-2021 г.), която може да бъде посетена в работно време, от 22 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г., в галерия "Мисията“. Произведенията са от фонда на нашите партньори от Фондация „Елена и Иван Дуйчеви" и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал