Новини

Международна изложба "Смела нова Земя: гледайки напред през спомените" показва съвременни български художници в Берлин

21/06/2021

По време на огромни промени за човечеството е уместно да мислим за това, какво бихме направили по различен начин, ако имахме втори шанс. Събирайки парчетата от отломките и мислейки си за нови перспективи и визии за бъдещето, в което миналото вече не е приложимо, в което старите решения вече не могат да бъдат полезни за новите проблеми на обществото, чрез преразглеждане на отношенията между различни групи хора в едно глобално село и връзката между обществото и природата в световен мащаб, можем да си представим наистина нови модели на живот на Земята.

Изложбата "Смела нова Земя: гледайки напред през спомените", която ще бъде открита в Берлин на 2 юли в галерията на Асоциацията на берлинските художници и ще продължи до 18 юли, е форма на диалог между деветнадесет художници. Някои от тях са немски творци, които могат да бъдат наречени “местни берлинчани”: Зиги Торинус /Андреа Зундер-Пласман, Бриджит Маас, Зийгрид Мюлер-Холц, Петер Шлангенбадер, Юта Барт, Марианe Гилен, Себастиан Кузенберг, Ина Линдеман, Сабине Шнайдер, Симоне Корнфелд (куратор: Симоне Корнфелд), а останалите са художници с български произход, които са базирани в Берлин и са част от новата берлинска художествена сцена: Зоран Георгиев, Зара Александрова, Викенти Комитски, Елена Калудова, Венета Андрова, Марта Джурина, Елизабет Талауер, Ива Вачева, Иван Костолов (куратор: Ния Табакова).

Как да се справим с катастрофата? Как можем да започнем да си представяме живота след апокалипсиса? Какви са стъпките за започване наново? Как паметта може да ни научи и да ни помогне да живеем по-смислено, за да не повтаряме едни и същи грешки отново и отново? - това са някои от въпросите, които ще служат като основни елементи за формирането на тази изложба.

Събитието, което беше планирано за 2020 година, но беше отменено поради пандемията, е част от проект за културен обмен между Асоциацията на берлинските художници, Държавния културен институт към Министерството на външните работи на България и Българския културен институт в Берлин.

Ключови думи

Берлин , изложби 2021

Предстоящо

EQUILIBRIUM/РАВНОВЕСИЕ: ЛИРИЧНО И ЕКСПРЕСИВНО ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС И РИСУНКИ НА ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ И АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ
  21 юли - 20 август, 2021 Откриване: 20 юли, 19 ч. от професор Чавдар Попов Триъгълна кула на Сердика София, бул. „Княгиня...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ в МВнР

юли - септември 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   По повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал