Новини

Литературата е дипломация: Пътешествия в книгата „Сънища“ на Виктор Меламед

14/02/2020

      Литературен клуб „Перото“ се изпълни с гости, дошли за поредното литературно събитие: десетки почитатели, дипломати, общественици и журналисти се докоснаха до сборника с къси разкази „Сънища“ с автор на Виктор Меламед, който освен писател е и генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България.

     Книгата беше представена от директора на Държавния кулутурен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева и Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата като съдомакини на събитието. Тя съдържа 20 кратки художествени истории, писани от Виктор Меламед през последните четири години – от януари 2014 до юли 2018 г., а илюстрирането е дело на талантливия български художник от еврейски произход проф. Greddy Assa , който чрез творчеството си също е своего рода културен посланик по света. С поетичното си изказване проф. Асса за пореден път показа как „написаното слово и рисунъка са две имплицитно свързани и въздеъстващи сили“. В дискусията, провокирана от всички изказали се, разбира се след като авторът Виктор Меламед изненада публиката, прочитайки най-новия си разказ и споделяйки своите емоции от пътувания и срещи с нови култури, хора и природа, се включи и министъра на външните работи в периода 2001-2005 г. Соломон Паси. С посветеност и отношение господин Соломон Паси говори за творческия и човешки тандем Меламед-Асса, които са създали едно истинско литературно и творческо приклюючение с книгата „Сънища“ и направи сравнение с един виртуален тандем "Елиас Канети - Марк Шагал".

     Сънища” е книга, която събаря стени, прекосява граници и континенти, развежда читателя из най-далечни дестинации и го запознава с богата палитра от персонажи и техните невероятни, но и съвсем истински истории, за да ни напомни, че всички ние малко или много си приличаме. С тънкия усет на дипломат и познавач на различни култури и народи, Виктор Меламед ни пренася в чудни светове и ни запознава с неочаквани и колоритни герои, чиито образи демонстрират богатия му житейски опит, развинтеното му въображение и езика на сладкодумен разказвач, с които авторът изпъква във всеки от двайсетте си разказа.

     За корицата на „Сънища” е използвана живописна творба на проф. Греди Асса, чийто са и забележителните илюстрации в книгата. Художественото оформление на корицата е на Дамян Дамянов.

      През настоящата година Държавният културен институт към министъра на външните работи инициира събития с фокус представяне на „пишещите дипломати“ през 2020 година и как литературата се превръща в реален инструмент на културната дипломация. Инициативата е част от програмата на института по повод 15 години от създаването му и се реализира в партньорство с Български дипломатически институт/Bulgarian Diplomatic Institute, Организация на евреите в България "Шалом" и Литературен клуб "Перото" и Издателска къща „Сиела“ .

За автора:

     Виктор Меламед (1958) е родом от Пловдив. Завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, от 1985 до 2003 г. работи в авиокомпания „Балкан“, изминавайки целия път от редактор във ведомствения вестник „Полет” до вицепрезидент „Външни връзки и реклама” и говорител на компанията.

     От 2003 г. е почетен консул, а от 2018 г. генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България. През 2016 г. е отличен с „Офицер на най-благородния орден на Тайландската корона” – една от най-престижните награди, връчвани от Кралството. От 2019 г. е директор на Българския офис на „Американския еврейски комитет“ – най-старата неправителствена организация в света, основана през 1906 г.

     Виктор Меламед е автор и на книга с детска поезия „В стаята с играчките“ (2017), посветена на любимите му внуци Виктор и Александър.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook