ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Книгата „Антология на миражите“ събра многобройна публика в галерия „Мисията“

06/07/2022

            В препълнената зала на галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи на 5 юли беше представена книгата „Антология на миражите“. Събитието събра много дипломати, журналисти, изследователи и пътешественици, които имаха възможността да се запознаят подробно с  изданието от над 400 страници, илюстрирано с близо 1000 авторски снимки, което събира всички мечтани пътешествия в един том.

            Книгата беше представена от директора на Института г-жа Снежана Йовева-Димитрова, която отправи приветствие към гостите, към авторите, съставителя и инициатора на книгата г-жа Милена Димитрова.  В презентацията на изданието се включи по-подробно Пламен Старев, секретар на ABUJET (Българска асоциация на журналисти и писатели с интерес към туризма).

            Петдесетте пътеписа, събрани в антологията, събират разказите на талантливи български журналисти и пътешественици, които описват най-впечатляващите шедьоври на човешкия гений и природни забележителности по света - прочути водопади, храмове, кули, крепости, круизи, великолепия на изкуството, пирамиди, паметници, фиорди, коралови рифове, стародавни легенди от вечните градове, тюркоазени брегове, плажове и миражи, случили се наяве. Някои от авторите като Милена Димитрова, Соня Алексиева от НБУ, Бойка Асиова, Магдалена Гигова, Камелия Илиева и други присъстваха лично на събитието и разказаха на публиката за местата, които са ги пленили и въодушевили. Присъстваха гости от СУ, Нов Български Университет, УНСС, дипломати - Георги Иванов – Почетен Консул на Бангладеш в България,  и представители на посолството на Румъния, Египет и Бразилия в България.

            Изданието носи логата на издателство Книгомания и ABUJET (Българска асоциация на журналисти и писатели с интерес към туризма). В предговора към книгата Милена Димитрова пише: „Чрез разказите на българските журналисти пътешественици съпреживявате приключенията им като чисто ваш опит. Без да се изнервяте от неудобни прекачвания по летища в Африка и Латинска Америка, чувате грохота на водопадите Виктория и Игуасу. Заслушвате се как тече библейската река Йордан точно там, където е кръстен Иисус Христос и където всекидневно в четирите сезона се потапят хиляди ревностни християни.

            Тази книга спестява куфарите, писиар тестовете, престоите по гари и пристанища, отложените полети и досадния баласт при всяко пътуване. Обаче ви въоръжава с имунитет на турист, със спомени от каймака на световните забележителности, със самочувствие и настроение“.

Предстоящо

Изложба на съвременно турско изкуство беше открита в галерия „Мисията“
На 1 февруари в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал