ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

18/05/2022

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко Божков и Роман Кисьов, и седем художници от Република Северна Македония: Владимир Георгиевски, Павле Кузманоски, Димитър Малиданов, Жанета Гелевска-Веляноска, Петър Попчев, Никола Иванов – Балтън и Решат Амети. Куратор на експозицията е колекционерът от Скопие Климе Коробар, а организатори са Държавният културен институт към министъра на външните работи, Културна асоциация „DOBREDOJDE“ (Macedonia Welcome Centre), Културна асоциация IKON, Българския културно-информационен център в Скопие и Културно-информационния център на Република Северна Македония  в София. Медиен партньор е Българска телеграфна агенция.

Изложбата бе открита от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев, който благодари на организаторите и гостите от РС Македония с думите, че подобни проекти на практика показват как изкуството и културата ни свързват и водят до ползотворен творчески диалог.

В приветствието си към гостите директорът на ДКИ г-жа Снежана Йовева отбеляза за важността на подобни проекти, които се превръщат в мост между културите и народите, а още повече, че събитието се реализира в навечерието и по повод 21 май - Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие на ЮНЕСКО.

Г-жа Емилия Аврамчева, председател на Културна асоциация „DOBREDOJDE“ (Macedonia Welcome Centre) - Скопие благодари за отличното партньорство с Българския културно-информационен център в Скопие и на останалите съорганизатори и партньори, както и за възможността да работи по креативни обменни проекти с български институции и да се популяризират по този начин съвременни артисти от двете държави пред по-широк кръг публики. Тя изрази надежда, че именно чрез културата могат да се решават и нерешени въпроси, защото тя е меката сила в дипломацията.

Директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония  в София, г-н Сашко Насев, партньор на проекта, отправи вълнуващо приветствие към гостите и изрази удовлетвореност за реализираната обща изложба на български и македонски художници в „общ балкански диалог“. Той отбеляза и присъствието на специалните гости – именно артистите, които бяха дошли за откриването на изложбата г-жа Жанета Гелевска-Веляноска, артистка, която живее в Лондон и Роман Кисьов.

На събитието присъстваха дипломати, артисти, колекционери и галеристи и гости: временно управляващият посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски, проф. Аксиния Джурова, куратор и изкуствовед, г-жа Слава Иванова, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“, г-жа Таня Казанджива, съветник на министъра на външните работи, г-жа Милена Димитрова, експерт от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова,  Мартина Стефанова, арт мениджър и партньор на ДКИ, колеги дипломати от МВнР, МК и др.

Събитието е част от годишната програма на Държавния културен институт към министъра на външните работи „Балкански диалози“, чрез която се привличат и популяризират проекти, илюстриращи балканския диалог в действие в областта на изобразителното изкуство, киното, литературата и др.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 май до 10 юни в галерия „Мисията“.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал