Новини

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи

12/07/2022

„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на Кралство Испания в България. Целта на изложбата е да бъдат представени на посетителите поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изложбата, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите и универсални писатели, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба „Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са се отразили и въздействали върху прочита й през вековете. Изложбата бе показана за първи път през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод четиристотин години от смъртта на Сервантес и през юни 2022г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Експозицията, която ще продължи до край на август 2022 г., включва 8 пана с информация за гравюрите и различните издания на Дон Кихот.

Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатически мисии, културни институти и регионални музеи и галерии.

 Изложбата може да бъде видяна след предварително записване на теллефон 02 903 06 41.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал