Новини

Изложба „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“

02/10/2020

На 30 септември т.г. в Българския културен институт в Берлин официално бе открита изложбата „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“. Тя се организира съвместно от Посолството на Република България в Берлин, Българския културен институт - Берлин и Държавния културен институт към Министъра на Външните работи.

Двадесет и две произведения на съвременни български художници, оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа, за първи път се показват на широката общественост. Знаковите творби са с изключително висока художествена стойност и отразяват важни тенденции, в които се развива българската живопис на ХХ. век. В центъра на изложбата бяха двата акварела на Константин Щъркелов – „Цветя“ и „Морски пейзаж“, разкриващи уникалния стил и почерк на големия майстор. Творбите бяха изложени само за един ден. Чрез тях бе представен и каталогът „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника”.  Новото издание от 472 страници с над 400 репродукции и текстове, посветени на живота и творчеството на художника, хвърля светлина върху живота му.

Гостите бяха приветствани от Посланика на България, г-жа Елена Шекерлетова, директора на  Българския културен институт, г-н Борислав Петранов, директора на Софийска градска художествена галерия, г-жа Аделина Филева, директора на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, г-жа Снежана Йовева-Димитрова.

Изложбата, курирана от Искра Траянова, може да бъде видяна до 27 октомври т.г. в БКИ – Берлин.

Предстоящо

КАРТИНИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ГОСТУВАТ В БЕРЛИН
Държавен културен институт към министъра на външните работи, Посолството на Република България в Берлин и Български културен...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Поглед към спомените в живописната изложба на Мариета Конова

На 15 октомври 2020 г. в галерия „Мисията“ беше открита живописна изложба на утвърдената съвременна българска художничка, доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново – Мариета Конова. Експозицията с поетичното заглавие „Вчера“,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал