ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба „БЛИЗОСТ“ на Иван Милушев и Яшарали Тахир

22/08/2022

Галерия „Мисията“, гр. София: 1 – 16 септември2022

Откриване: 1 септември, 2022 г., 18 часа 

Общата изложба „Близост“ на Иван Милушев и Яшарали Тахир ще бъде представена в галерия „Мисията“ към МВнР – София през месец септември.

Съседство, съприкосновение, общуване, приятелство – всички тези думи описват същността на думата „близост“. Точно тази близост, която съществува в приятелството между Иван Милушев и Яшарали Тахир, е и чувството, което съприкосновението с изкуството поражда между художника и публиката, както и между хората, които споделят преживяното помежду си. Съседството е това, което сближава двата народа – българския и турския в продължение на столетия. Да свързва нациите чрез културата и общуването – това е и целта на културната дипломация.

Иван Милушев е роден в Благоевград, България. Завършва Национална гимназия и Национална художествена академия в София. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в различни международни изложби и форуми за маслена живопис и акварел. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия в София, Графичния отдел на Washington Convention Library, множество общински галерии в България, както и частни колекции в цял свят.

Яшарали Тахир е роден в България. Завършва Художествената гимназия и Художествената академия в София. От 1985 г. живее в Турция. От 30 години е преподавател в университета „Девети септември“ в Измир, специалност скулптура. През тези години открива множество самостоятелни изложби в страната и чужбина: Париж, Лион, Страсбург. Има собствена галерия в Измир, където организира международни пленери.

И двамата художници са родени в България , завършват Художествена гимназия и Художествена академия в София и въпреки, че от 1985 г. Яшарали Тахир живее в Турция, авторите запазват своя контакт и близостта си в изкуството. Изложбата, която ще представи живопис и скулптура на двамата автори, е част от програмата на Държавния културен институт „Балкански диалози“.

Предстоящо

Изложба на съвременно турско изкуство беше открита в галерия „Мисията“
На 1 февруари в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал