ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба с плакати „Десет години България в НАТО” в галерия Мисията

28/04/2014

На 25 април от 18 часа в галерия „Мисията” на Културния институт към Министъра на външните работи беше представена изложба с плакати, посветени на десетата годишнина от членството на България в НАТО.

Изложбата откриха Директорът на културния институт г-жа Людмила Димитрова и д-р Соломон Паси – министър на външните работи по време на присъединяването на страната към НАТО. Г-жа Димитрова запозна гостите с идеята за създаването на експозицията и изтъкна нейното значение като поредно доказателство на потенциала на творческата общност да подпомага институциите в комуникацията им по значими теми и проблеми.  

В обръщението си към гостите д-р Паси сподели своето задоволство от извършеното от екипа на министър Вигенин по повод годишнината и подчерта, че е впечатлен от интересната и съдържателна програма, част от която е и представената изложба. Той прояви интерес към програмата на изложбата извън България и предложи своето и на Атлантическия клуб съдействие тя да бъде представена в повече държави.

Представените плакати са селектирани след конкурс, обявен сред студентите и докторанти от специалностите „Плакат и визуална комуникация”, „Книга и печатна графика” и „Рекламен дизайн” в Националната художествена академия.

Председателят на журито – проф. Янков отбеляза, че участниците в конкурса – студенти и докторанти от НХА, са показали нов подход при изготвянето на политически плакат. За разлика от предишните поколения, където перспективата е по-скоро критична, в тази изложба тя е позитивна.  

Номинираните на първо място Георги Павлов и Пламена Дончева – докторанти към катедра „Плакат и визуална комуникация”,получиха грамоти, които бяха връчени от д-р Соломон Паси.

Освен избраните чрез конкурса плакати, в изложбата са включени и работи на някои от изтъкнатите професори и преподаватели в НХА: Тодор Варджиев, Иван Газдов, Божидар Йонов, Георги Янков, Николай Младенов, Илия Груев, Стоян Дечев, Теодор Лихо и Светлин Балездров.

Постерите

 

Предстоящо

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи
„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал