Новини

Изложба с картини от художествения фонд на МВнР, намиращи се в Посолството на България във Франция

23/05/2019

      На 16 май 2019 г. в Българския културен институт в Париж бе открита изложбата „Цветът на земята”. Експозицията представя картини от художествения фонд на МВнР/ДП-Париж и се организира под патронажа и със съдействието на Посолството на България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

     От 16 май до 30 юни 2019 г. за първи път широка публика може да се наслади на част от художествената колекция на Посолство на Република България в Париж. Селекцията представя българската живопис през 60-те и 70-те години и включва произведения на Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Димитър Казаков – Нерон, Димитър Киров, Никола Танев и др.

     Включените в изложбата творби представят цялото пластическо и тематично многообразие на периода, като ясно могат да бъдат групирани по теми. Това, което ги свърза в общата експозиция е цветът на родната земя – преливащите от охра в златисто-кафяво нюанси на родния пейзаж. Избрани моменти от биографиите на тези автори ни препращат към друга много важна връзка – тази с Париж и френската култура.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook