Новини

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи

16/05/2022

По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото: „От деца към деца по целия свят“ от гр. Битоля, Република Северна Македония.

Държавният културен институт към  министъра на външните работи в партньорство с Генералното консулство на Република България в Битоля и Българския културно-информационен център в Скопие ще бъдат домакини на изложбата, която е подбрана от екипа на  детско художествено ателие "Св. Кирил и Методий" - "Малък Битолски Монмартър" – Битоля. Ще бъдат представени 60 детски творби от 14 страни, подбрани от изминалите 40 световни детски художествени пленери на тема „архитектура“, рисувани от децата по време на престоите им в Битоля, Охрид, Крушево и с. Вевчани.

Произведенията на младите автори до 18 години са резултат от успешно реализираните вече над 40 години международни детски пленери „Малък Битолски Монмартър” в Битоля в периода от 23 до 30 май. В тях са участвали и много талантливи български деца, чиито произведения могат да бъдат видяни в експозицията до края на месец юли. Всички участници са наградени със златни медали или са част от колекциите в организацията. Представени са млади автори от Румъния, Китай, Малайзия, Тайланд, Турция, България, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Словакия, Индия, Албания, Египет, Полша.

Официалното откриване ще се състои на 1 юни от 17 ч. с участието на дипломати и гости от Република Северна Македония.

Изложбата може да бъде посещавана в МВнР до 29 юли, след предварително обаждане на тел. 02/9030641.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал