ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба по повод 170 години от рождението на Иван Вазов гостува в галерия „Мисията“

18/11/2020

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“.

Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната сграда на Българската академия на науките на 9 юли – рождения ден на Патриарха на българската литература.

В експозицията са представени произведения на Вазов, съхранявани във фонда на библиотеката на БАН в продължение на 150 години, показани са и негови творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, предходник на БАН.

Централната библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на народния поет, както и литература за него. Сред тях са подбрани първи публикации и издания на емблематични негови творби, включително издание на „Под игото“ с ръкописни поправки на Вазов, екземпляр на „Люлека ми замириса“ от личната библиотека на Стоян Михайловски с посвещение от автора. Показани са и преводи на различни езици, сред които се откроява най-старият, притежаван от библиотеката – „Под игото“ на френски език от 1897 г. с предговор от Луи Леже.

Държавният културен институт се включва в отбелязването на Вазовата 170-годишнина чрез първото гостуване на изложбата на Централна библиотека на БАН именно в галерия „Мисията“. Посетителите ни ще имат възможност да се запознаят с една представителна част от неговото литературно наследство, знаково за българската културна и национална памет, превеждано на много езици – английски, френски, немски, чешки, румънски, италиански, испански, полски, унгарски, гръцки, турски, естонски, латвийски, монголски, украински, руски и др.

Експозицията може да бъде посетена от 18 ноември до 23 декември 2020 г. между 10 и 17 часа, при спазване на всички изисквания за дистанция и епидемиологични мерки

 

Ключови думи

изложби2020

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ в МВнР

юли - септември 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   По повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал