ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба по повод 170 години от рождението на Иван Вазов гостува в галерия „Мисията“

18/11/2020

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“.

Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната сграда на Българската академия на науките на 9 юли – рождения ден на Патриарха на българската литература.

В експозицията са представени произведения на Вазов, съхранявани във фонда на библиотеката на БАН в продължение на 150 години, показани са и негови творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, предходник на БАН.

Централната библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на народния поет, както и литература за него. Сред тях са подбрани първи публикации и издания на емблематични негови творби, включително издание на „Под игото“ с ръкописни поправки на Вазов, екземпляр на „Люлека ми замириса“ от личната библиотека на Стоян Михайловски с посвещение от автора. Показани са и преводи на различни езици, сред които се откроява най-старият, притежаван от библиотеката – „Под игото“ на френски език от 1897 г. с предговор от Луи Леже.

Държавният културен институт се включва в отбелязването на Вазовата 170-годишнина чрез първото гостуване на изложбата на Централна библиотека на БАН именно в галерия „Мисията“. Посетителите ни ще имат възможност да се запознаят с една представителна част от неговото литературно наследство, знаково за българската културна и национална памет, превеждано на много езици – английски, френски, немски, чешки, румънски, италиански, испански, полски, унгарски, гръцки, турски, естонски, латвийски, монголски, украински, руски и др.

Експозицията може да бъде посетена от 18 ноември до 23 декември 2020 г. между 10 и 17 часа, при спазване на всички изисквания за дистанция и епидемиологични мерки

 

Ключови думи

изложби2020

Предстоящо

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува в Университета Ка Фоскари във Венеция по повод 24 май
На 24 май в Университета Ка Фоскари във Венеция ще се проведе Международен форум, посветен на Българската култура и наследството...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал