Новини

Изложба на моста на НДК показва връзките между Папството и българите

08/05/2019

На 3 май в навечерието на визита на папа Франциск у нас беше открита изложбата "Християнските корени на Европа - Папството и българите". Тя е посветена на апостолическото пътуване на Светия отец и на връзките между България и Светия престол. Експозицията може да бъде разгледана на моста до НДК до края на май.

Върху 60 пана се проследяват връзките между България и папските институции от 9-и век до днес. В историята ни тези отношения са изиграли огромна роля - от признаването на славянската писменост до борбата за независима българска църква.В епохата на ранното Средновековие България е една от първите ранно средновековни държави и тя почти веднага установява трайни отношения с Ватикана.

Изложбата разказва за връзките на Папството с княз Борис-Михаил и с цар Калоян, за видните български католици, които през годините на османското владичество поддържат българската общност, за съдбата на католиците след Втората световна война, за пребиваването на папа Ронкали в България.

Аксиния Джурова, един от кураторите на изложбата казва: Тя ще бъде интересна за всеки, който се интересува от история, който се интересува от нашето кръстопътно положение и вечната игра между Изтока и Запада, Севера и Юга.

Изложбата е богато илюстрирана с факсимилета от документи и материали от Ватиканските и други архиви, ще бъде  и по други места в България. Другите куратори на изложбата са Страхил Каваленов и Кирил Пламен Карталов. Представянето в София е част от програмата на Столична община за отбелязване на 140 години София - столица на България, както и на Културния институт към министъра на външните работи. Нао откриването на изложбата беше валидирана и пощенска марка, посветена на посещението на папа Франциск в България.

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на септември
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ В НОВА ИЗЛОЖБА

България и Япония отбелязаха отличните си двустранни отношения с фотоизложба, инициирана от авторите на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал