Новини

Изложба на българския скулптор и художник Бойко Митков - Бойо в Берн

02/09/2021

На 1 септември в галерия Арт Гутенберг в Берн посланик Ради Найденов откри изложба на известния български скулптор и художник Бойко Митков – Бойо. 

Бойо е завършил Художествената академия в София, преподавал е в България и в Швейцария, бил е вицепредседател на Съюза на българските художници. Скулпторът живее и твори в България, Австрия и Швейцария, участвал е в симпозиуми и е организирал самостоятелни и групови изложби в България, Германия, Холандия, Чехия, Австрия, Швейцария, Белгия, Унгария, Япония и др.

Съвременните художествени произведения – картини, литографии и малка пластика, представени в Берн, привлякоха интереса на многобройна - за условията на ограничителните противоепидемични мерки, публика. Авторът е с изграден от десетилетия авторитет на талантлив съвременен европейски скулптор в швейцарските културни среди. Първата му изложба в алпийската страна е през 1993 година. 

Експозицията в Берн включва произведения от циклите „Един къс земя“, „Съхранено време“, „Съзерцание“, „Нощ в града“, „Присъдата на Парис“, „Изгрев“, „Горещи новини“ и др.

В словото си посланик Найденов акцентира на ценностите и културата, които ни свързват в Европа, философията на живота в древната ни и съвременна страна, които намират отражение в синтезиран вид в изкуството на автора. 

В сегашния глобализиран и изпълнен с нови предизвикателства свят, които засилват тенденцията на динамичност и отчужденост, творбите от изложбата със своите послания дариха швейцарската аудитория, присъствала на вернисажа, с топлината на човешкото общуване, житейска философия и комуникативност, а авторът за пореден път успешно представи страната ни в сферата на съвременното изкуство.

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на галерия „Мисията“ с изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“

13 август – 13 септември, 2021 г. Откриване: 13 август , 11 ч. галерия „Мисията“, ул. Алфред Нобел №2, гр. София         На 13 август (петък) от 11 часа ще се състои официалното откриване на обновената галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи с нова... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал