ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ в МВнР

09/07/2021

юли - септември 2021

МВнР, фоайе, партерен етаж

 

По повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата „Обиколка на света за 270 дни“  на Стела Сиди в Министерството на външните работи. Изложбата е част от колекцията на НДФ „13 века България“. Представена е за първи път през 2019 г. под патронажа на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, в зала „Проф. Васил Геров“ на Фонда.

Известната аржентинска художничка Стела Сиди е родена в България. Семейството ѝ емигрира в Аржентина, когато тя е на 3 години. Проектът „Обиколка на света за 270 дни“ е визуализиран дневник на пътуването, което тя, майка ѝ и баща ѝ предприемат през 1941 г. Маршрутът им е на изток. От София заминават за Варна и оттам през Истанбул, Багдад, Басра, Карачи и Бомбай достигат до Шанхай и Хонконг. С кораб плават до Сан Франциско.  В океана Стела навършва 4 години. След  270 дни достигат до Чикаго и Ню Йорк. Накрая се установяват в Буенос Айрес.

В експозицията са включени 30 произведения, които Стела Сиди създава след като намира в куфарите, с които родителите ѝ пристигат в Аржентина, тетрадката с черни мушамени корици, в която майка ѝ на френски език описва пътуването. Те са колажи - комбинация от  архивни семейни снимки, авторски рисунки и документи, показани в изложбата под формата на фотопана.

В YouTube канала на Фонда публиката има възможност да види и филма „Обиколка на света за 270 дни. От България до Аржентина“, https://www.youtube.com/watch?v=lnsX3mV2TGQ&t=160s .

В него самата Стела Сиди, чете дневника на майка си, преведен от френски на испански. Това е емоционален разказ за войната, човешките съдби и едно три годишно момиченце, което обикаля света за 270 дни. Специално за изложбата филмът е дублиран на български език.

Инициативата е част от партньорските взаимоотношения между Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ цели да популяризира творчеството на художници от български произход в чужбина.

Повече за дейността на Фонда може да научите на: www.fund13veka.bg.

Предстоящо

ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ОТ МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО В ЧЕРНА ГОРА ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ“ ГОСТУВА В СОФИЯ
17 май – 16 юни 2023 г. Откриване: 16 май, вторник, 18 – 20:00 (с покани) Галерия „Мисията”, ул. „Алфред...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал