ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Леда Старчева

12/03/2015

Самостоятелна изложба на Леда Старчева - рисунки и скулптура, ще бъде представена от 19 март до 3 април в галерия "Мисията" към Държавния културен институт при министъра на външните работи.

За Леда Старчева триизмерната пластика и двуизмерната рисунка са по специфичен начин противопоставени, но и свързани полета, на които тя се чувства еднакво вдъхновена и уверена. Нейното творчество излъчва елегантност, интимност и изящество в съчетание с енергията на формата, конструкцията и изразителността.

Копнежът по ненакърнената цялост ме доведе до тази серия рисунки – споделя художничката по повод на предстоящата си изложба. Това, което обединява представените рисунки, е формата, както и отсъствието на живот при избраните обекти.

Видът Palomena prasina е насекомо. Нежно зелено през пролетта и лятото, то добива бронзови оттенъци през есента. Корпусът му напомня миниатюрна скулптура - компактна и изящна със своята съвършена геометрия, съхранена в саркофага на хитиновата прелест. Неразцъфващите пъпки на растението Lilium, отрязано и поставено във ваза с вода, оставят чувство на разочарование от несъстоялия се живот. Издължената им затворена форма е застинала в определен момент, а от бледозелен и бяло-розов цветът им се променя в златно-бронзов. Така растението навлиза и започва своя път в пространството.

В експозицията са включени и няколко бронзови пластики, обединени от темата „Елегия“.

 

Откриване: 19 март (четвъртък) в 17.00 ч.

Галерия „Мисията“, ул. „Алфред Нобел“ № 2 (вход от ул. „Александър Жендов“)

Ключови думи

скулптура , изложби 2015

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал