Новини

Изложба на Димитър Генчев в Нидерландия

25/09/2020

От 28 септември до 29 ноември в Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst в Ситард, Нидерландия е представена изложба на младия български художник Димитър Генчев.

Димитър Генчев е роден в Пловдив през 1985 г. Занимава се с рисуване още от 12 годишен. Възпитаник е на Националната художествена академия, а в последствие продължава академичното си обучението в Нидерландия. Изложбата представя 40 негови творби, като по-голямата част от тях са притежание на холандски галерии.

В изложбата, която е озаглавена Beauty & Decay, художникът показва красотата, която вижда в разхвърляни интериорни пространства, разрушени производствени фабрики, включва неочаквани изображения на хора и животни. Хипер-реалистични елементи изплуват от абстрактни повърхности, с внимание рисува светлината, докосваща човешка кожа или гланцирана керамика, ръждясало желязо или олющени стени. В картините на Генчев са противопоставени красотата на разпадът на материалното.

“Ако наблюдавате нещата достатъчно дълго време, започвате да ги обичате“, казва авторът.

Изложбата представя и творби на белгийския скулптор Петер Бугенхаут, който живее и работи в Гент.

За реализирането на проекта и представителния каталог към него подкрепа оказват Държавния културен институт към МВнР, Посолството на РБ в Хага и Национален фонд „Култура“. В програмата на Държавния културен институт за 2021 се планира гостуване на артиста заедно с белгийския скулптор.

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

„НАДГРАЖДАНЕ II“ - виртуална изложба с нови картини от Художествения фонд на МВнР

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира 2021 година с позитивна и креативна нагласа чрез изложбата “НАДГРАЖДАНЕ II”. През април-май, 2020 година института организира първото издание на виртуалната експозиция „НАДГРАЖДАНЕ“ -  колективна онлайн изложба в галерия... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал