ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба "Петрикивска живопис" в галерия "Мисията"

19/09/2017

На 20 септември 2017 г. в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България ще бъде открита изложбата „Петрикивска живопис“. Експозицията представя творби на Валентина Панко – майстор в този традиционен стил и младите живописци Анастасия и Роксолана Чуднивец. Събитието се организира по инициатива на посолството на Украйна в Република България по повод 26-ата годишнина от независимостта на Украйна. Изложбата „Петрикивска живопис“ може да бъде посетена в периода 20-29 септември 2017 г. в галерия „Мисията“ на ДКИ на ул. Александър Жендов №2 (срещу приемната на МВнР).

От края на 2013 г. Петрикивската живопис е част от репрезентативния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Името на този живописен стил произлиза от село Петрикивка и се определя като декоративно-орнаментален. Формира се в края на ХІХ-ти и началото на ХХ век в Днипропетровска област. Характерен елемент от фолклорното пластично-пространствено изкуство е селският къщен стенопис. Петрикивската живопис отразява духовното единство на човека и природата с фокус към цикличността на живота, проявен в произведенията и закодираните мотиви, вплетен и в украинските традиции. Композиционната символика е конкретна и носи послания в зависимост от изобразените елементи – букет-саксия е изначален образ на цъфтящото дърво на живота; фризът символизира безкрайността; цветето е венецът на красотата в природата, нейният апогей; калината е символ на моминската красота; ружата – на казашката доблест; дъбът е проява на сила и мъжественост; изображението на птица е символ на хармонията, светлината и щастието; петелът символизира пробуждането; кукувицата олицетворява тайната на вечния поток на времето.

ВАЛЕНТИНА ПАНКО e член на Националния съюз на художниците на Украйна и Националния съюз на майсторите на народното изкуство на Украйна. Член на Националната комисия на Украйна по делата на ЮНЕСКО. От 1978 година произведенията на Валентина Панко представя свои произведения на общосъюзни, републикански, областни художествени изложби, благотворителна събития и експозиции. Произведенията й са представяни на международните изложби в Германия, Канада, Кипър, Япония, Франция, Испания, Унгария, Австралия, Португалия, Полша, Белгия, КНДР, Република Мозамбик, САЩ, Бразилия, Беларус, Литва. Работите й са представяни в 15 самостоятелни изложби, както в Украйна, така и в чужбина. Скрин, изрисуван от Валентина Панко се намира в централата на ЮНЕСКО. Валентина Панко рисува също и стенописи, а творбите й са създадени върху различни материали: хартия, дърво, метал, керамика, плат.

Ключови думи

живопис , изложби 2017

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал