Новини

Изложба "Мандала – храмът на тайнствената тантра"

19/10/2020

20 – 30 октомври, 2020

Вернисаж: 20 октомври, вторник,  от 10:30 ч.

Министерство на външните работи

гр. София, ул. „Александър Жендов“ № 2, 7-ми етаж в ЦУ-МВнР

Държавният културен институт към министъра на външните работи и Посолство на Република Монголия в София имат удоволствието да представят по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Монголия изложбата "Мандала – храмът на тайнствената тантра" . Представени са изображения на статуите на Буда, будистки текстове и картини от 18 и 19 век,  архитектурни шедьоври на храмовия  комплекс Чойжин Лама. Будисткият храмов комплекс е построен между 1904 - 1908 година и е шедьовър на архитектурата и безценно наследство на монголската история, религия и култура.

Експозицията представя разнообразие от будистки картини „Мандала“, наречени от монголците „Живопис на свещени предмети“. От 18 век нататък живописта „Мандала“ се развива и достига своя връх в началото на 20 век. Картините „Мандала“ включват основна фигура Буда, Архат или Бодхисатва, заобиколени симетрично от други разпознаваеми божества. Композициите обикновено показват монголския начин на живот, обичаи,  разказват за културните традиции и моралните принципи на будисткото учение.

Много от тези шедьоври са запазени до наши дни, съхранени в специален музеен комплекс в монголската столица.

Сред експонатите в изложбата могат да бъдат видени и  фотографии на бронзови статуи на Буда от 17 век., като свидетелство за върховете на монголското леярско изкуство, корените на които могат да се проследят през бронзовата и ранната желязна епоха.

Вернисажът на експозицията ще се проведе при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.

Предстоящо

Представяне на изложбата "България и Япония, наследството на цивилизациите" по повод Нощта на музеите
„България, Япония и наследството на цивилизациите“, изложба в Русенския музей за Нощта на музеите. Експозицията е...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба по повод 170 години от рождението на Иван Вазов гостува в галерия „Мисията“

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“. Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал