ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба "Ефектът на лотоса" в галерия Мисията

19/05/2014

В периода 06.03. - 20.03.2014 галерия "Мисията" представи изложбата на Альоша „Ефектът на лотоса”. Откриване се състоя в присъствието на автора - роденият в Украйна художник, който живее и работи в Дюселдорф, Германия. Изложбата е вдъхновена от биотехнологиите и естествознанието. Създателят им ги определя като „биоизми”.

Своите възгледи Альоша определя така: „Биоизмът или биофутуризмът представя моята идея, да сътворя нови форми на живот и нова естетика на бъдещия органичен живот. За мен биоизмът е начин да създам художествени обекти, които дават израз на новите форми на жизнена енергия. Биоизмът е моят опит да произведа изкуство, основано на жизненост и съвкупна цялост: докато изработвам всяка част, аз се опитвам да вложа в нея възможно най-много движение, дишане и многообразие. На всяко мое творение аз гледам като на живо същество."

За авторовата работа по проекта кураторът Ваня Кубадинска казва следното:

"Възхитен от микрокосмоса на миниатюрните частици, той използва духовния материал, за да изгради в една специална перспектива концептуални художествени обекти - крехки фини структури. За своя медия е избрал акрилната боя, в която впряга таланта си на рисувач, за да я превърне във филигранни пластики, определими и като 3D - тридимензионална живопис. Те нямат имена - те са просто обекти под номера. Изграждат се от само себе си без план или предварителна представа."

"От гледна точка на изкуствознанието технически референции за обектите на Альоша могат да се открият в творчеството на Албрехт Дюрер и в рисувания от него с много любов миниатюрен свят на растения и животни. Връзка може да се намери и с неореалистичните работи на Конрад Клафек, чиито лекции Альоша посещава в Дюселдорфската художествена академия и с минималистичната скулптура на 50-те и 60-те години, с биоморфните скултури на Ханс Арп. Влияние може са се открие и в родения през 90-те години на миналия век „биоарт” и Едуардо Кац. Но работите на Альоша не мога да бъдат причислени към това течение. Той не се опитва да адаптира природата, или да и влияе. По –скоро, любопитен и подтикнат от природонаучните открития той създава нови по характеристика художествени обекти. Колкото и провокативна да е творческата позиция на Альоша, той все пак успява са запази една белязана от ирония дистанция от науката."

Ключови думи

изложби 2014

Предстоящо

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи
„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал