Новини

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува в Университета Ка Фоскари във Венеция по повод 24 май

20/05/2022

На 24 май в Университета Ка Фоскари във Венеция ще се проведе Международен форум, посветен на Българската култура и наследството на свети Кирил и Методий, покровители на Европа под надслов „България за променящото се бъдеще на Европа“.

Лектори във форума ще бъдат Мария Габриел (Eврокомисар по иновациите, научните изследвания, култура, образование и младеж), Георги Господинов (български писател, лауреат на литературна награда Strega Europeo за 2021 г.) , Теодора Димова (български писател), проф. Георги Каприев (СУ "Св. Климент Охридски“), проф. Аксиния Джурова (БАН) и др.

В рамките на събитието ще бъде представена и една от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към Министъра на външните работи „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, създадена в партньорство с Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ "Св. Климент Охридски“.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от декорацията на християнския храм от най-древни времена. В тази изложба в 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви.

В концепцията, освен от редица български манастири, са включени снимки и ценна информация от Манастир Ватопед и Иверски манастир - Гърция, Манастир Студеница - Сърбия, Манастир Савина - Черна гора, Манастир „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан - Албания, Бигорски манастир – Р Северна Македония.

Накратко изложбата описва историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях.

Изложбата е гостувала до сега в гр. Скопие, Република Северна Македония, гр. Белград, Република Сърбия, гр. Мидранд, Република Южна Африка, Женева и София, също така  бе част от програмата на 16-тата Световна  среща на българските медии в Рилския манастир и  гр. Кюстендил през октомври 2021.

Ключови думи

изложба

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал