ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Близост“ от програмата „Балкански диалози“ беше открита в галерия „Мисията“

02/09/2022

Изложба на Иван Милушев и Яшарали Тахир бе представена в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Експозицията под наслов „Близост“ е част от програмата на института „Балкански диалози“.

И двамата художници са родени в България , завършват Художествена гимназия и Художествена академия в София и въпреки, че от 1985 г. Яшарали Тахир живее в Турция, авторите запазват своя контакт и близостта си в изкуството.

“Днешната среща илюстрира общуването като важен инструмент в диалога и ролята на културата в дипломацията”, заяви в приветствието си по време на събитието заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Той подчерта, че изложбата е пореден пример за доброто сътрудничество между България и Турция в различни сфери.

На откриването присъства и посланикът на Турция в София Айлин Секизкьок, която изтъкна, че подобни проекти още повече сближават двата ни народа и заяви готовността на турската страна да подкрепя и бъдещи съвместни инициативи.

Иван Милушев има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в различни международни изложби и форуми за маслена живопис и акварел. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия в София, Графичния отдел на Washington Convention Library, множество общински галерии в България, както и частни колекции в цял свят.

Яшарали Тахир е преподавател в университета „Девети септември“ в Измир, специалност скулптура от 30 години. Има множество самостоятелни изложби в страната и чужбина: Париж, Лион, Страсбург. Ръководи собствена галерия в Измир, където организира международни пленери.

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал