Новини

Изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“

07/07/2021

По повод 90 годишнината от установяване на дипломатически отношения между Република България и Република Аржентина, Посолството на Република Аржентина в София, в сътрудничество с Държавния културен институт и Дирекция "Америка" към МВнР, имат удоволствието да представи изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“, в която са пресъздадени различни моменти и документи от развитието на двустранните отношения от началото им през 1931 г.

В паната на изложбата имате възможността да разгледате снимки и изображения, които свидетелстват за събитията от политически, икономически и културен характер, наред с други области, случили се през деветте десетилетия на връзки между двете страни. Тук ще видите дипломатическите документи, основополагащи отношенията, както и снимки на личности от всяка една от двете страни и тяхната дейност в другата. Не ще убегнат от вниманието Ви изображенията на паметниците на най-големите ни национални герои, Хосе де Сан Мартин и Васил Левски, радетели за свободата на страните си по различно време и по различен начин. Също така ще разгледате снимки, разкриващи приятелските връзки между България и Аржентина чак до Антарктида.

Изложбата свидетелства също за значимостта на присъствието на български емигранти в Аржентина преди и след установяването на дипломатически отношения, които обогатяват аржентинската култура и които и до днес поддържат живи българските традиции и обичаи в южната част на Американския континент.

Тази изложба е част от общата ни история в областта на дипломацията, но също така представлява пътеводител, за да продължат Аржентина и България да надграждат своите двустранни отношения в бъдеще.

Изложбата може да бъде разгледана от 19 юли след предварително записване на телефон 02 948 06 41.

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на галерия „Мисията“ с изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“

13 август – 13 септември, 2021 г. Откриване: 13 август , 11 ч. галерия „Мисията“, ул. Алфред Нобел №2, гр. София         На 13 август (петък) от 11 часа ще се състои официалното откриване на обновената галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи с нова... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал