Новини

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН СЪБРА ДИПЛОМАТИ И ПРИЯТЕЛИ НА КАЗАХСТАН

17/03/2021

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021.

Фотоизложбата “30 години от независимостта на Република Казахстан” беше открита в ограничен състав в представителния салон за събития на МВнР, етаж 7. Събитието, на което присъстваха дипломати, гости и приятели на Казахстан, беше организирано от Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата представя фотографии, които отразяват развитието на Казахстан през годините след обявяването на независимостта и показват толерантността на многонационалното казахстанско общество.

Сред официалните гости на откриването бяха: посланикът на Република Казахстан - Н.П. Темиртай Избастин, посланикът на Сърбия – Н.П. Желко Йович, посланикът на Палестина – Н.П. Ахмед ал Мадбух, г-н Максим Петров – втори секретар в посолството на Руската Федерация, г-н Николай Поздняк – съветник в посолството на Беларус, специален гост на събитието беше генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, както и г-н Борис Громов – директор на Дома на Москва в София, представители на сдружения на приятелите на Казахстан.

Изложбата беше открита от н.п. Темиртай Избастин, който направи обширна ретроспекция на исторически моменти от казахстанската история през тези 30 години независимост. В своите приветстващи думи заместник-министърът г-н Люцканов каза: „През годините Казахстан се открои като държава с бързо развиваща се икономика, със стабилност и разбирателство между народите от всички националности и вероизповедания. България има отлични взаимоотношения с нашите приятели от Казахстан, върху които ние надграждаме в различни области.“ Г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт отбеляза пред гостите, че тази разнообразна, пъстра фотографска изложба носи емоции, въздейства, но и богата информация за Казахстан и е реален пример за културна дипломация в действие.

Инициативата има за цел да активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатическите мисии, културни институти и регионални музеи, галерии. Посещението на изложбата се осъществява след предварително записване на тел. 0886966416, поради необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки.

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал