Новини

ИЗЛОЖБАТА „ДИПЛОМАЦИЯ И ИЗКУСТВО II“ ГОСТУВА В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА ЧЕРНА ГОРА

04/04/2022

Представителна изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи ,,Дипломация и изкуство“, част II ще бъде показана в Националния музей в историческата столица на Черна Гора – гр. Цетине.

Проектът се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи, българското посолство на Р България в Подгорица с любезното съдействие на Националния музей на Черна Гора и с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция. Той е своеобразно продължение на едноименната изложба от 2019 година, посветена на 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, представяна в редица национални и регионални музеи и галерии.

 Експозицията включва 22 живописни работи на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения. Министерството на външните работи на България в продължение на десетилетия създава забележителен по обем и по художествени качества фонд от произведения на изящните изкуства. Само в сградата на министерството на външните работи в София колекцията наброява над 400 творби, а в българските дипломатически мисии зад граница са експонирани близо 2000.    

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Това може да се обясни със специфичната функция на художествения фонд – да създава естетическа атмосфера в официалните и служебните помещения на министерството и на задграничните мисии. Едновременно с това като се проследи развитието на художествената изразност през годините ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения. Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. В тази област са произведенията на Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев.

Списъкът на представените в колективната изложба автори завършва с Алцек Мишев. Неговата миниатюра върху дъска пресъздава акцията му ,,Преплуване през Атлантика“ /1979 – 1982г./, където Мишев прекосява Атлантическия океан, плувайки десетки километри на ден в басейна на презокеанския кораб ,,Кралица Елизабет – 2“.

Пътуващата изложба гостува в Националния музей в гр. Цетине, Черна гора от 7 април до 29 април 2022 г., след което предстои да бъде показвана и в други градове на страните от Западните Балкани.

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал