Новини

ИЗЛОЖБАТА ЗА ЧУДОТВОРНИТЕ ИКОНИ Е В МУЗЕЯ ЗА ТУРИЗЪМ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

23/11/2022

По инициатива и покана на Института за анализи и оценки на информационната среда в туризма, Катедра „Култура, историческо наследство и туризъм” към УНИБИТ и Българския туристически съюз,  Държавният културен институт към Министъра на външните работи гостува с една от най-популярните постерни изложби от програмата си  „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ и бе открита при засилен интерес днес в Музея за туризъм.

 

Събитието бе уваженио от зам.-министър на туризма доц. Мариела  Модева, която поднесе специален поздравителен адрес от министъра на туризма Илиян Димитров, а домакините  проф. Стоян Денчев и проф. Румен Драганов подчертаха в приветствията си за важността от подобни инициативи  и изложби и благодариха за гостуването на г-жа Снежана Йовева, директор на ДКИ  и на професорите от Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" проф. Вася Велинова и д-р Александра Трифонова, които са работили по създаването на изложбата и двуезичния каталог.

 

 "След успеха на изложбата в градовете Рим, Венеция, Скопие, Белград, Мидранд, Берат и Тирана, Минск, Женева, университета Ка Фоскари, библиотека „Амброзиана“ в Милано и Папския Григориански университет, тя днес е тук, където се изучава Култура и туризъм и съм убедена, че ще ви провокира да посетите редица манастири, за да съпреживеете разказите за чудесата от иконите. С УНИБИТ това е третата изложба от нашата програма, която гостува на студентската и академична аудитория и вярвам, че това е пътят чрез подобни проекти и среща на публики." - Каза Снежана Йовева.

Визуалният разказ от 24 пана на чудотворни икони от манастири, намиращи се в България, Албания, Гърция, Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния, прехвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудодейните образи и тяхната вечна сила. Проектът е реализиран от екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“   и се осъществява с подкрепата и партньорството на Държавен културен институт към МВнР.

 

Изложбата ще бъде достъпна за посетители в  Музея на туризма  (УниБИТ 2, бул. „Шипченски проход“ 69А, 1574 ж.к. Христо Смирненски, София) до края на 2022 година.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал