Новини

Държавният културен институт участва във фестивала „Европейско селище“ в Ханой

19/05/2023

Денят на Европа бе отбелязан в Ханой с тридневен културен фестивал „Европейско селище“, организиран съвместно от посолствата на държавите членки на ЕС в Ханой и Делегацията на ЕС. Събитието се проведе в дните 12 – 14 май на централния площад на гр. Ханой с идея да свърже и доближи европейската култура до хората на Виетнам. Насочен към популяризиране на Съюза и на неговото национално и културно многообразие, фестивалът успя да привлече над 50 хил. посетители.

България бе представена с щанд, на който служители на посолството ангажираха посетителите с информация за България - за нашата култура, традиции, възможности за обучение в България, за туризъм и пр. Предоставяни бяха разнообразни информационни и промоционални материали.

Представянето на България бе организирано тематично около три отличаващи ни и любопитни за виетнамската аудитория характеристики: кирилската азбука, „България – земята на розите“ и българските традиции на бродерия, носители на традиционен дух и смислов заряд.

За успеха на българското представяне спомогна представянето на изложбата на българския художник и дизайнер Ани Йовева, предоставена със съдействието на Държавния културен институт, представяща в десет пана автентични шевици от различни краища на България с вплитаните от българката послания към природата и житейските стихии.

За забавление на децата бяха организирани игри с награди за „Напиши името си на български език“ и творческо изрисуване на български народни носии.

С идея за въвличане и на виетнамската аудитория и подчертаване на традиционните исторически връзки между България и Виетнам в културната програма на сцена бе привлечена за участие детска градина „Виетнам-България“. С много настроение децата от създадената през 2014 г. предучилищна група „Ян Бибиян“ изпълниха два танца под съпровода на детските народни песни „Боряно, Борянке“ и „Полегнало е лаленце“.  

Фестивалът спомогна за популяризиране на България в контекста на нашата европейска принадлежност.

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал