Новини

Държавният културен институт стартира онлайн инициатива "Да надникнем в мисиите"

01/07/2020

Държавният културен институт разработи нова онлайн инициатива #ДАНАДНИКНЕМ В МИСИИТЕ, която има за цел да представи пред широката публика основни забележителности и художествени произведения, намиращи се в българските мисии по света и които са част от Художествения фонд на МВнР. С мотото #ДАНАДНИКНЕМ В МИСИИТЕ, те ще бъдат представяни индивидуално,  със селекция от произведения на изкуството, „разказ“ за тях, снимки на архитектурата на сградата, интериор: витражи, керамични пана, мозайки, скулптурни, текстилни и други декоративни произведения. Целта на инициативата е да популяризираме художественото наследство, което е в българските дипломатически представителства и „живее“ в ритъма на дипломацията през годините, да превърнем разказа за картините, авторите и художествените ценности в реален и активен инструмент на културна дипломация.

Стартираме нашата виртуална разходка на 1 юли в българското посолство в Берлин като знак и жест към започващото Германското председателство на Съвета на ЕС - една от най-големите български дипломатически мисии зад граница. Германия е един от стратегическите европейски партньори на България. Заедно с това активно е и двустранното сътрудничество в областта на културата, науката и образованието: немският език е вторият най-изучаван чужд език в България.

В съзвучие с традициите на град Берлин един от най-разпознаваемите символи на града – Берлинската мечка, бе поставен и пред Българското посолство по случай Българското Председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Тя е дело на художничката от български произход Клио Карадим (Климентина Карадимчева).

На територията на българското посолство в Берлин се издига още една творба, превърнала се в символ в берлинската градска среда. Бронзовата скулптура „Човек минава през стена“ е висока 4 метра. Тя е изработена от известния български творец Георги Чапкънов – Чапа и според автора изобразява неспирния стремеж за свобода. Местоположението й не е случайно - поставена в града, който дълго време е бил разделен на Изток и Запад от Берлинската стена. „Идеята за тази творба се роди в края на 70-те години. Стената е въображаема, а преминаването на човека символизира силата на неговия дух“, обяснява Чапа. Скулптурата е поставена в градината на Посолството през 2006 г.

Очаквайте през следващите седмици на Фейсбук страницата на ДКИ да споделяме с вас още интересни произведения  от мисията ни в Берлин.

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал