Новини

Държавният културен институт е партньор на фестивала „София ДокуМентал“ 2022

15/09/2022

От 19 до 28 септември 2022 Балкански документален център организира филмовия фестивал София ДокуМентал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото – травмите на войната и насилието, отказът да се  признае правото на личността да решава съдбата си. 30 заглавия включва програмата на фестивала в залите на софийското Ларго, Чешкия център, Дом на киното и „Люмиер“. 

"Днес времената изглеждат все по-трудни, особено на фона на близката война. Ето защо все по-остра е нуждата от съпричастност, солидарност и смели гласове", казва Мартичка Божилова, организатор на фестивала и неделима част от българското документално кино чрез продуцентската си компания "Агитпроп". 

Един от тематичните фокуси на фестивалната програма е филмовата прожекция и дискусия, посветени на темата за Холокоста и представянето му в документалното кино чрез архивни материали. Филмът на Бианка Стихтер „Безкрайните три минути“ е встъпление към темата на дискусията за автентичните семейни архиви в документалното кино. На фона на информационните войни, „епохата на постистината“ е нужно  да се замислим над етичната употреба на архивните кадри в контекста на креативната документалистика и разликите с наратива на попкултурата и фалшивите новини.

21 септември 2022, 15 часа, Чешки център, ул. Раковски 100, София

Прожекция на филма „Безкрайни три минути“. 

Дискусия след прожекцията.

Безкрайните три минути

Магията на триминутна целулоидна лента е в основата на документален исторически филм. Домашен филм, заснет през 1938 г. от Дейвид Курц в полско еврейско градче променя представата ни за време. Гласът на Хелена Бонъм Картър ни води през този филм-есе, посветен на историята и спомените от времето, в което Холокостът все още не е настъпил.

Партньорството на София ДокуМентал и Държавния културен институт е част от дейностите по инициативата: „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“

Предстоящо

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи
„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

С ИЗЛОЖБА СЕ ОТБЕЛЯЗА 30-ГОДИШНИНАТА ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СЛОВЕНИЯ

На 20 септември, от 17:30 ч., в галерия „Мисията“ беше открита изложба „Мостове“, представена по повод отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Словения. Събитието откриха директора на Държавния културен институт, Снежана... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал