Новини

Държавният културен институт е партньор на Шестото издание на проекта „Поезия в метрото“

08/11/2021

Между 8 ноември и 12 декември 2021 г. пътниците във вагоните и станциите на софийското метро ще могат да разнообразят пътуването си със стихове на европейски автори на български език и в оригинал. Станциите, в които стиховете могат да бъдат открити са: „Сердика“, „Софийски университет“, „Ст. В. Левски“, „ИЕЦ-Цариградско шосе“, „Бели Дунав“, „Надежда“,  „Хан Кубрат“, „Централна жп гара“, „Лъвов мост“, „НДК“, „Европейски съюз“, „Витоша“.

Шестото издание на проекта „Поезия в метрото“ се организира от Полския институт в София съвместно с „Литературен вестник“ и Мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз – EUNIC. Партньори на инициативата са Софийска община и Държавният културен институт към Министъра на външните работи.

В проекта са включени стихотворения от 14 държави-членки на EUNIC Cluster Bulgaria и асоциирани институции, в т.ч. и българско стихотворение. Поетите, които са селектирани за тазгодишното издание на проекта, са: Ернст Яндл (Австрия), Петър Чухов (България), Линда Франс (Великобритания), Волфганг Борхерт (Германия), Константинос Кавафис (Гърция), Джон Ф. Дийн (Ирландия), Луис Гарсия Монтеро (Испания), Марио Луци (Италия), Тадеуш Ружевич (Полша), Жорже де Сена (Португалия), Мартин Солотрук (Словакия), Маринка Пощрак (Словения), Акош Фодор (Унгария), Ярослав Сайферт (Чехия).

Официалното откриване ще се състои на 10 ноември от 18.30 ч. в Полския институт в София (ул. Веслец 12). Проекта ще представят проф. Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник“, и Ивона Якушко-Дудка, и.д. директор на Полския институт в София.

Предстоящо

Фотоизложбата „България и Япония - политика, дипломация, личности и събития” гостува в Министерството на външните работи
Фотоизложбата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития“ ще бъде експонирана в представителното...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

По повод месеца на будителите галерия „Мисията“ е домакин на изложбата „Пътят на св. Кирил и Методий“ на БАН

Изложбата „Пътят на Кирил и Методий“ е създадена от Кирило-Методиевския научен център при БАН в подкрепа на сертифицирането на „Културния маршрут Кирил и Методий“ в рамките на програмата „The Cultural Routes of the Council of Europe“, която има за цел да покаже чрез пътуване през пространството и времето, как... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал