ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19/04/2021

19 април – 21 май, 2021 г.

Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч.

МВнР, 7. Етаж

На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по повод отбелязване на значимата за българската история годишнина. 

Паната проследяват исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното движение. Те очертават значението на Екзархията за формиране и поддържане на българското национално съзнание в етническите граници на българското историческо землище. Отделено е място и на нейните родолюбиви огнища – духовни средища и просветни центрове, на юбилейни чествания и тържества, на ценни спомоществователства и прояви на народополезна дейност.

Множество документи и снимки показват съхранената народна памет за видни книжовници, духовници, благодетели и общественици, дали своя дан в защита на българската църква, език и култура.

Използваните материали са подбрани от Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – Български исторически архив, Македонски научен институт, Тракийски научен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна църква в Истанбул, отделни книги, албуми, периодични издания от епохата, електронни ресурси и др.

Посещението на изложбата ще се осъществява след предварително записване на тел. 0889005082, поради необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки. Инициативата е на Държавния културен институт към Министъра на външните работи и има за цел да активира представителното пространство на 7. етаж в МВнР чрез гостуване на представителни изложби от дипломатическите мисии и регионални музеи и галерии от страната.

Ключови думи

изложби 2021 , екзархия

Предстоящо

ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ОТ МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО В ЧЕРНА ГОРА ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ“ ГОСТУВА В СОФИЯ
17 май – 16 юни 2023 г. Откриване: 16 май, вторник, 18 – 20:00 (с покани) Галерия „Мисията”, ул. „Алфред...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал